c S
Dnevne novosti

Hrvatska zatvorila još dva poglavlja u pregovorima s EU-om

28.07.2010 07:32 BRUXELLES, 27. srpnja 2010. Hrvatska je na međuvladinoj konferenciji o pristupanju zatvorila još dva poglavlja u pristupnim pregovorima s Europskom unijom i do završetka pregovora preostalo joj je zatvoriti jednu trećinu od svih poglavlja.
Hrvatska je zatvorila poglavlja Sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika i Financijski nadzor. S ta dva poglavlja Hrvatska sada ima zatvorena 22 od 33 poglavlja o kojima se pregovora.

"Čeka nas još puno posla, ali i danas je napravljen veliki posao. Zatvorili smo dva poglavlja, koja su veoma važna, posebice poglavlje 12 Sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, vrlo složeno poglavlje koje nije važno samo za dinamiku pregovora, već je važno i za hrvatske građane, jer njegovo zatvaranje znači da je Hrvatska u području sigurnosti hrane i fitosanitarnih standarda dosegnula najvišu europsku razinu", izjavio je glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak.

Drobnjak je najavio da će se Hrvatska sada usredotočiti na ispunjavanje mjerila za dva najteža poglavlja Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje, jer je u preostalim poglavljima već učinjen veliki posao i u većini njih je pri kraju. "Radimo na svim mjerilima koja su nam preostala, a ona su uglavnom iz poglavlja Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje. To su mjerila na koja smo najviše usredotočeni jer u ostalim poglavljima posao na mjerilima za zatvaranje je pri samom kraju i u nizu poglavlja su praktički ispunjena", istaknuo je Drobnjak.

Upitan hoće li biti lakše ispuniti mjerila za poglavlje 23 Pravosuđe i temeljna prava nakon što je sudsko vijeće Haškog suda procijenilo da je nemoguće sa sigurnošću utvrditi postoje li topnički dnevnici, koje tužiteljstvo već dvije godine traži, Drobnjak je rekao da Hrvatska i dalje ostaje maksimalno privržena punoj suradnji s Haškim sudom, koje je samo jedno od mjerila u tom poglavlju.

"Poglavlja Pravosuđe i temeljna prava za nas je prije svega prilika da pokažemo da je Hrvatska u potpunosti usklađena s najvišim standardima u tom području i Hrvatska će kroz to poglavlje potvrditi svoju vjerodostojnost i otkloniti bilo kakve sumnje da u tom kapitalnom poglavlju na bilo koji način zaostaje za bilo kojom državom članicom", istaknuo je glavni hrvatski pregovarač.

Belgijsko predsjedništvo je potvrdilo da će se sljedeća međuvladina konferencija o pristupanju s Hrvatskom održati početkom studenoga. "Očekujemo zatvaranje niza poglavlja na sljedećoj međuvladinoj konferenciji o pristupanju i istodobno se maksimalno koncentriramo kako bi izvješće o napretku, koje će Europska komisija objaviti početkom studenoga, bilo što bolje. To će biti posljednje izvješće o Hrvatskoj u statusu zemlje kandidatkinje", rekao je Drobnjak.

Hrvatska je već predala mjerila za zatvaranje za poglavlje Prometna politika i Sloboda kretanja kapitala, u sljedećih nekoliko dana predat će i za poglavlje Okoliš, a uskoro i za Ribarstvo. Ta četiri poglavlja trebala bi biti zatvorena na sljedećoj pristupnoj konferenciji, a postoje izgledi da se tada zatvore pregovori i u poglavljima Pravda, sloboda i sigurnost i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika. U tom slučaju za prosinac bi ostalo zatvoriti poglavlja Poljoprivreda i ruralni razvitak, Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata i Financijske i proračunske odredbe, a dva preostala poglavlja Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje mogla bi biti zatvorena početkom sljedeće godine.

To bi omogućilo tehnički završetak hrvatskih pregovora do samita EU-a u ožujku sljedeće godine i potpisivanja ugovora o pristupanju do kraja mađarskog predsjedanja u prvoj polovici 2011.