c S
Dnevne novosti

Britanski sud odbio zahtjev za izručenje Ganića Srbiji

28.07.2010 07:27 ZAGREB/LONDON, 27. srpnja 2010. Britanski sud odbio je izručiti bivšeg člana ratnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ejupa Ganića Srbiji obrazloživši svoju odluku vjerojatnošću da je taj postupak "politički motiviran", javile su agencije.
Ganić je uhićen 1. ožujka u londonskoj zračnoj luci Heathrow temeljem srbijanske tjeralice za njim i još 18 osoba iz BiH. Odluka londonskog suda vjerojatno znači da će 64-godišnji Ganić biti slobodan vratiti se u Bosnu i Hercegovinu, javila je njemačka agencija dpa.

Sudac Timothy Workman iz suda u Westminsteru odluku je donio nakon višetjednog sudskog postupka."Nije mi predočen niti jedan novi dokaz koji bi se mogao nazvati valjanim ili pouzdanim. Ovaj proces je pokrenut i koristi se u političke svrhe", rekao je obrazlažući odluku sudac Workman, kako javlja agencija France Presse.

Ganić je u Srbiji optužen u vezi s napadom na konvoj JNA u Sarajevu 1992. u kojem su, prema srbijanskim navodima, poginula 42 vojnika a 73 ranjena. Srbija je Ganića optužila za "zavjeru za počinjenje ubojstva s drugim osobama i kršenje Ženevske konvencije, odnosno ubijanje ranjenih vojnika", navodi agencija Reuters.

On je uhićen u londonskoj zračnoj luci kada se vraćao u Sarajevo a kasnije je pušten iz ekstradicijskog pritvora uz jamčevinu od 300 tisuća eura i zabranu napuštanja Velike Britanije do sudske odluke o njegovu izručenju.