c S
Dnevne novosti

Slovenija i Njemačka se zauzimaju za europsku perspektivu zapadnog Balkana

29.07.2010 07:32 LJUBLJANA, 27. srpnja 2010. Slovenija i Njemačka zauzimaju se za europsku perspektivu svih zemalja zapadnog Balkana, te ponovnu uspostavu dijaloga između Srbije i Kosova nakon što je Međunarodni sud pravde (ICJ) nedavno objavio mišljenje da objava kosovske nezavisnosti nije bila u suprotnosti s međunarodnim pravom, naveli su nakon svojih razgovora u utorak u Ljubljani ministri vanjskih poslova dviju država Guido Westerwelle i Samuel Žbogar.
Objava mišljenja ICJ-a znači završetak pravnog postupka u vezi s preispitivanjem samostalnosti Kosova sa stajališta međunarodnog prava, te znači impuls za "novi dijalog" između Prištine i Beograda, rekao je Westerwelle na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta sa Žbogarom.

Dodao je pritom da se zauzima za "konstruktivno i pragmatično rješenje" koje mora biti u korist Srbije i Kosova, građana, te cijele regije i Europe, rekao je Westerwelle, dodajući da obje zemlje imaju jasnu europsku perspektivu.Žbogar je rekao da Europska unija idućih tjedana i mjeseci treba pružiti svoju punu potporu u uspostavi dijaloga Srbije i Kosova, te da je u tome od osobite važnosti jamčenje europske perspektive Srbiji.

Žbogar i Westerwelle istaknuli su važnost uzora slovensko-hrvatskih odnosa ostalim državama u regiji nakon što su Ljubljana i Zagreb potvrdile arbitražni sporazum za rješavanje graničnog pitanja.Westerwelle je pri tom istaknuo da arbitražni sporazum Hrvatske i Slovenije dokazuje ostalim državama u regiji kako se i za najteža pitanja može i mora naći rješenje ako im se pristupi na pragmatičan i konstruktivan način.

U razgovorima njemačkog šefa diplomacije sa Žbogarom, a prije toga i premijerom Borutom Pahorom, bilo je riječi o mogućnostima daljnje gospodarske suradnje, na područjima kao što su energetika, promet, turizam. Njemačka je naime prva vanjskotrgovačka partnerica Slovenije, a međusobna trgovinska razmjena lani je unatoč recesiji i manjem posljedičnom padu u odnosu na prijašnje godine iznosila visokih 6,5 milijardi eura.

Westerwelle je istaknuo da je zadovoljan što slovenskim domaćinima može prenijeti da se prilike u njemačkom gospodarstvu popravljaju i da je ponovno došlo do rasta koji pruža mogućnosti za rast njemačkih investicija i uvoz iz drugih država.