c S
Dnevne novosti

Pitanje hrvatskih štedišta Ljubljanske banke jedna od važnijih tema sastanka Jandroković-Žbogar

29.07.2010 07:33 LJUBLJANA, 28. srpnja 2010. Pitanje hrvatskih štediša Ljubljanske banke bit će po tvrdnjama slovenskih medija jedna od važnijih tema razgovora ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije, Gordana Jandrokovića i Samuela Žbogara, koji se sastaju u Jesenicama na Dolenjskem, u neposrednoj blizini graničnog prijelaza Bregana.
Kako navodi ljubljansko "Delo", dvojica ministara svojim će susretom zapravo pripremiti teren za sastanak predsjednika vlada Jadranke Kosor i Boruta Pahora u subotu u Bohinju, pa zato od susreta šefova diplomacija ne treba očekivati posebna iznenađenja.

No, jedna od glavnih tema razgovora i u Jesenicama i u Bohinju bit će pitanje Ljubljanske banke i njenih hrvatskih štediša. To je pitanje koje se povlači i ostaje neriješeno još od raspada bivše SFRJ, a Ljubljana se zauzima da se ono tretira kao problem sukcesije bivše države, te da se o tome održi drugi krug pregovora u okviru Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu.

Pozivajući se na ovogodišnje izjave Pahora i Žbogara, vodeći slovenski list ističe da Slovenija očekuje kako će pitanje štediša biti tretirano kao sukcesijsko pitanje, a problem riješen do kraja hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Ljubljana naime smatra kako onemogućavanje rada Ljubljanske banke u Hrvatskoj zbog neriješenog pitanja štediša može značiti da Hrvatska diskriminira najveću slovensku banku na svom financijskom tržištu, te ne dopušta slobodan protok kapitala u skladu s europskim pravilima. O pitanju stare devizne štednje građana Hrvatske i BiH u Ljubljanskoj banci slovenski premijer Pahor razgovarao je u Banjoj Luci i sa članom predsjedništva BiH Nikolom Špirićem, zauzevši se za aktivnije traženje regionalnih rješenja kada je riječ o tom i drugim otvorenim pitanjima, navode slovenski mediji. Pahor je u Banja Luku otputovao u utorak popodne, a po navodima njegova kabineta riječ je o privatnom posjetu čiji je cilj jačanje dijaloga u regiji, te jačanje gospodarske suradnje Slovenije i BiH.

U vezi sa subotnjim predviđenim susretom premijerke Kosor i slovenskog premijera Pahora, slovenski mediji ističu da će do toga doći na godišnjicu njihova prvog susreta u Trakošćanu koji je omogućio deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora i sklapanje sporazuma o arbitražnom postupku u vezi s neriješenim graničnim pitanjem, ali i unio novi duh u odnose dviju država kojim su prevladane ranije napetosti. Pitanje štediša Ljubljanske banke u Hrvatskoj i BiH je "vruća" tema, ali se otvara perspektiva da se i za to pitanje nađe rješenje, navodi ljubljansko "Delo".