c S
Dnevne novosti

Kouchner: normalizacija odnosa Srbije i Kosova je politička nužnost

31.07.2010 07:01 BEOGRAD, 30. srpnja 2010. Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner izjavio je u intervjuu za beogradske "Večernje novosti" da je normalizacija odnosa između Srbije i Kosova politička nužnost te da nije zamislivo da dvije zemlje pristupe Europskoj uniji, a da prije toga nisu riješile svoje nesporazume.
Naglašavajući da priznanje Prištine od strane Beograda nije uvjet u procesu približavanja EU-u, Kouchner je tom dnevnom listu kazao kako će Francuska nastaviti činiti sve kako bi se olakšao dijalog Srbije i Kosova te omogućio dvjema zemljama napredak prema europskoj budućnosti.

Govoreći o nedavno izrečenom savjetodavnom mišljenju Međunarodnog suda pravde (ICJ) o legalnosti proglašenja kosovske neovisnosti, šef francuske diplomacije podsjetio je da je Francuska pred Sudom podupirala stajalište da je deklaracija o neovisnosti Kosova u skladu s međunarodnim pravom, kako u njenim osnovnim principima, tako i u pravnom okviru koji je stvorila Rezolucija 1244.

"Mogu samo izraziti zadovoljstvo što je Sud došao do tog istog zaključka. Pritom, ne radi se o pobjedi jednih nad drugima. Shvaćam razočaranost koje ovo mišljenje može izazvati kod nekih. Želio bih ponovo istaknuti svoje puno prijateljstvo prema srbijanskom narodu. Nije više vrijeme da se pretresa prošlost. Sada treba gledati u budućnost, a budućnost je Europska unija", kazao je Kouchner.

Upitan pridonosi li, po njegovu mišljenju, odluka ICJ-a stabilnosti regije, odgovorio je potvrdno te istaknuo kako je sud konačno stavio točku na pravnu debatu koju je inicirala Srbija. Time je, po njegovoj ocjeni, završena podjela Jugoslavije a druge regije, poput Republike Srpske, ne mogu iz odluke suda izvlačiti slične zaključke. "Kao što znate, sud se izjasnio samo o deklaraciji o neovisnosti Kosova, ističući u više navrata specifičan karakter konteksta u kojem je ona donesena. Nije ni u kojem slučaju i ni na koji način dao legitimitet bilo kakvom pravu na secesiju koje bi se moglo primijeniti na bilo koji drugi zahtjev", rekao je.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, Kouchner je ustvrdio da sporazumi iz Daytona i Pariza eksplicitno isključuju bilo kakvu mogućnost secesije. "Ovi sporazumi obvezuju sve građane i političare Bosne i Hercegovine, kao, uostalom, i Srbije i Hrvatske, i (srbijanski) predsjednik (Boris) Tadić je o tom pitanju iznio vrlo jasna stajališta koja imaju moju punu potporu", kazao je Kouchner.