c S
Dnevne novosti

EU: BiH riskira dalju izolaciju zbog neusvajanja zakona o popisu

02.08.2010 07:28 MOSTAR, 30. srpnja 2010. Voditelji diplomatskih predstavništava zemalja Europske unije u Bosni i Hercegovini upozorili su da neusvajanjem zakona o popisu pučanstva zaustavlja napredak BiH prema Europskoj uniji.
"Odgađanjem usvajanja ovog zakona BiH riskira daljnju izolaciju. Značajno bi zakočio proces europskih integracija BiH tako što bi lišio zemlju one vrste točnih i ažuriranih statističkih podataka koji su od osnovne važnosti u kontekstu pristupnih pregovora sa EU-om, kao i maksimalnog prihvaćanja pretpristupnih fondova EU", navodi se u priopćenju voditelja diplomatskih predstavništava zemalja EU-a u BiH.

U državnom Domu naroda BiH u četvrtak se nije glasovalo o zakonu o popisu pučanstva zbog protivljenja Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kojemu je na čelu premijer RS-a Milorad Dodik. Iz veleposlanstava zemalja članica EU-a navode da su statistički pokazatelji od strateške važnosti na društveno-ekonomski razvoj zemlje te su pozvali predstavnike vlasti da se ovaj zakon usvoji na sjednici dogovorenoj za 2. rujna.