c S
Dnevne novosti

Tadić potpisao zakon koji dopušta političarima da zadrže dvije dužnosti

02.08.2010 07:26 BEOGRAD, 30. srpnja 2010. Predsjednik Srbije Boris Tadić potpisao je zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije nakon što je srbijanski parlament prije dva dana usvojio izmjene i dopune tog zakona kojima je dužnosnicima omogućeno da obavljaju istodobno više javnih dužnosti, javljaju mediji u Beogradu.
Iz Agencije za borbu protiv korupcije, koja je prethodno pozvala predsjednika Tadića da ne potpiše izmjene zakona, najavljeno je podnošenje inicijative srbijanskom ustavnom sudu kako bi ocijenio ustavnost zakona nakon što je on izmijenjen.

Izmjene su, po navodima medija, usvojene uz amandman da svi koji su početkom ove godine bili na položajima odbornika, pokrajinskih ili republičkih zastupnika, mogu do kraja mandata ostati na toj i bilo kojoj drugoj dužnosti.

Dužnosnici zatečeni na više funkcija će također biti u obvezi do 1. rujna obavijestiti Agenciju koje dužnosti i poslove obavljaju.Amandmanom je predviđeno da agencija potom, nakon što utvrdi postoji li sukob interesa, odredi rok koji ne prelazi 30 dana, u kojem je dužnosnik dužan prestati obnašati nespojive dužnosti.

Prema prvotnoj verziji zakona, čija je primjena službeno započela 1. siječnja 2010., bila je predviđena zabrana istodobnog obavljanja dvije ili više javnih dužnosti, osim uz suglasnost agencije ili ako takvu obavezu predviđa zakon ili drugi propis.

Dužnosnici koji obavljaju više javnih dužnosti bili su obvezni u roku od 90 dana od početka primjene zakona agenciji dostaviti odluku o tome koju će dužnost ubuduće obavljati.