c S
Dnevne novosti

UNESCO-ov popis Svjetske baštine proširen za 15 lokacija

03.08.2010 07:20 ZAGREB, 1. kolovoza 2010. Petnaest novih lokacija, među kojima su i amsterdamski kanali, upisano je na UNESCO-ov popis Svjetske baštine, objavila je UN-ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu.
Na popis Svjetske baštine upisani su:- četvrt s kanalima u Amsterdamu izgrađena potkraj 16. i u 17. stoljeću- carska tvrđava Thang Long u Hanoju u Vijetnamu- povijesni spomenici u Dengfengu u Kini- arheološka lokacija Sarazm u Tadžikistanu- biskupski grad Albi na jugu Francuske- povijesni bazar u Tabrizu u Iranu- At-Turaif u ad-Dirijahu u Saudijskoj Arabiji, prva prijestolnica dinastije Saud- kaznionice za prognane Britance u Australiji iz 18. i 19. stoljeća- astronomski opservatorij Jantar Mantar u Jaipuru u Indiji s početka 18. stoljeća, - sufistički kompleks šeika Safija al-din Hanegaha sa svetištem u Ardabilu - atol Bikini, u pacifičkoj državi Maršalovi Otoci, na kojem je SAD testirao atomske bombe- povijesna sela Hahoe i Yangdong u Južnoj Koreji- zaštićeno područje prirode Ngorongoro u Tanzaniji- planine u središnjoj Šri Lanki - izolirani arhipelag na Havajima Papahanaumokuakea UNESCO-ov popis Svjetske baštine, bilo kulturne ili prirodne, sada obuhvaća 904 lokacija širom svijeta.

Prihvaćena su i dva proširenja već upisanih lokacija - hidraulički sustav u gornjem Harzu (planinski lanac) u Njemačkoj, južno od rudarskog grada Rammelsberga i grada Goslara te okolica rudarskog grada Rorosa u Norveškoj. Sjednica UNESCO-ova Odbora za svjetsku baštinu, otvorena 25. srpnja, nastavlja se do 3. kolovoza. Kandidirano je ukupno 39 lokacija.