c S
Dnevne novosti

Stručnjak: odluka ICJ-a o Kosovu usporava decentralizaciju i jačanje autonomije Vojvodine

03.08.2010 07:21 SUBOTICA, 2. kolovoza 2010. Pozitivno mišljenje Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o neovisnosti Kosova neće otvoriti pitanje statusa Vojvodine, ali će usporiti započet proces decentralizacije i jačanja vojvođanske autonomije, rekao je za novosadski list politički analitičar Jovan Komšić.
ICJ je krajem srpnja ocijenio da donošenje Deklaracije o neovisnosti Kosova nije kršenje međunarodnog prava, što je u Srbiji, koja odbija prihvatiti neovisnost Kosova, izazvalo oštre reakcije i negodovanja. "Fatalistička upozorenja pojedinih političkih aktera da bi se, poslije iznošenja stava ICJ-a, po kojem za donošenje deklaracije neovisnosti Kosova ne postoji zapreka u međunarodnom pravu, moglo otvoriti pitanje statusa i Vojvodine i Sandžaka, apsolutno su nerealna", drži Komšić.

Pitanje statusa Kosova i dalje kao Damoklov mač visi nad autonomijom Vojvodine, rekao je Komšić, član Vojvođanske akademije znanosti i umjetnosti, za novosadski list "Dnevnik". Dokle god postoji konflikt u procesu pregovora ili je zamrznut, dotle će afirmacija Vojvodine kao važne karike na putanji Srbije k Europi, biti u drugom planu, ističe Komšić. U tom kontekstu akteri iz 90-ih u srbijanskom parlamentu žestoko se protive čak "minimalnim inicijativama za decentralizaciju u Srbiji".

Komšić ipak drži da to nikako ne može biti razlog za zaustavljanje procesa modernizacije Srbije. Taj proces uključuje i jačanje autonomnih nadležnosti Vojvodine. "Jer, gašenjem unutarnjih potencijala Vojvodine i gušenjem ideje decentralizacije, ne čini se dobro građanima cijele Srbije gdje god da žive", drži Jovan Komšić. No sadašnja vlast u Srbiji ipak se trudi izbjeći povode za poticanje lažne domoljubne, a u biti ratnoprofiterske ideologije, držio Komšić. Zaključio je i da se smanjuje broj takvih političkih aktera.