c S
Dnevne novosti

MORH: Uručena promaknuća, odlikovanja, nagrade i pohvale

03.08.2010 07:22 ZAGREB, 2. kolovoza 2010. U povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 15. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, djelatnicima Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske danas su svečano uručena promaknuća, odlikovanja, nagrade i pohvale.
Ukupno je promaknuto 230 časnika, među kojima 76 viša te 154 niža časnika, a među promaknutima je 48 žena. Prisjećajući se poginulih i nestalih hrvatskih branitelja vrhovni zapovjednik OS RH i predsjednik Republike Ivo Josipović, rekao je kako da nije bilo njih Hrvatske ne bi danas bila moderna, demokratska i suverena zemlja, članica NATO-a, a uskoro i članica EU.

Hrvatska vojska uživa veliki ugled ne samo među građanima već i u međunarodnoj javnosti čemu su doprinjele mirovne operacije u kojima su bili uključeni i pripadnici naših oružanih snaga, naglasio je Josipović. Osvrćući se na stanje u državi rekao je kako smo danas u dubokoj recesiji, a Vlada je napravila stabilizacijski reformski program kojeg treba što prije provesti. Dodao je kako reforme koštaju, ali i da se njihov teret treba pravedno raspodijeliti.

Izrazio je i nadu kako će Vlada u rebalansu proračuna voditi računa da "oružane snage ostanu neumanjene mogućnosti djelovanja te da naša sigurnost ni jednog trenutka neće biti manja nego što je to danas".

Po riječima ministra obrane Branka Vukelića povijesni događaji s početka kolovoza 1995. pokazali su snagu pobjedničke Hrvatske te kako se u život provode vizije državnog vodstva na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom. Hrvatska vojska oslobodila je kraljevski grad Knin a u toj zadaći mnogi od vas dali su nemjerljiv doprinos za što će vam domovina uvijek biti zahvalna, poručio je Vukelić.

Načelnik GS OS RH general zbora Josip Lucić podsjetio je kako pripadnici Oružanih snaga već 11 godina sudjeluju u međunarodnim operacijama potpore miru, čime se Hrvatska afirmira kao pouzdan partner međunarodne zajednice na kojega se može računati. Pred nama je modernizacija i opremanje oružanih snaga suvremenim sustavima naoružanja, a izazov je tim veći jer je recesija ostavila dubok trag i na hrvatske proračunske mogućnosti, pa su se i planovi opremanja morali prilagoditi novim uvjetima, rekao je Lucić.

Izrazio je uvjerenje kako će vodstvo države moći osigurati dostatna sredstva kako bi hrvatski vojnik mogao u potpunosti izvršavati postavljene zadaće.