c S
Dnevne novosti

Šprem: zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o zdravstvenoj zaštiti

04.08.2010 07:26 ZAGREB, 3. kolovoza 2010. Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Boris Šprem najavio je da će predložiti Gradskoj skupštini podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o zdravstvenoj zaštiti s Ustavom RH.
Prema Ustavnom zakonu, kada predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave zatraži ocjenu ustavnosti nekog zakona zbog pitanja financiranja ili nadležnosti, onda je Ustavni sud dužan po hitnom postupku riješiti taj zahtjev, najduže u roku od 30 dana, rekao je Šprem na konferenciji za novinare na kojoj je govorio o spajanju bolnica u vlasništvu Grada Zagreba.

Na pitanje kada bi to moglo doći na dnevni red sjednice, Šprem je rekao kako bi to trebalo biti na redovitoj sjednici 23. rujna. Zamjera ministru Darku Milinoviću što nije gradske vlasti izvijestio o tom važnom poslu, pozvavši ga da "radnje koje je poduzeo oko spajanja bolnica prekine te da sjedne sa zastupnikom Grada Zagreba Milanom Bandićem, a koji se treba držati zaključaka Gradske skupštine, i dogovore sasvim drugačiji pristup i način rješavanja problema".

Rekao je i kako je o problemima spajanja bolnica izvijestio i premijerku Kosor te zatražio razgovor. Šprem drži da se bez temeljite analize stanja bolničkog sustava nije moglo krenuti u statusne promjene tih ustanova, zaključivši kako će i to "doživjeti promašaj kao što su doživjeli i neki drugi reformski zahvati". Govoreći o uštedama koje bi se dobile spajanjem bolnica, iznio je primjer bolnice Srebrnjak koja time što prestaje njezina pravna osobnost od EU gubi oko 300 milijuna kuna. "Pitam ministra", kazao je, "kolika mu je ušteda u cijelom poslu kada je ovdje već upropastio 300 milijuna kuna".

I saborski i gradski zastupnik Mirando Mrsić drži da je to još jedna reforma na papiru, donesena bez analize. Administrativno spajanje bolnica ne donosi nikakvu uštedu već centralizira sustav i onemogućava upravama da brinu o specifičnim potrebama. Ističe kako Gradska skupština nije protiv spajanja, racionalizacije i pojeftinjenja sustava, dodajući da se pri spajaju moraju spajati bolnice istoga tipa. Kada se spajaju raznorodne bolnice onda je razlog spajanja poboljšanje usluge i racionalizacija sustava što, ocjenjuje Mrsić, kod zagrebačkih bolnica nije slučaj.

"Iako su Ustav i zakon na našoj strani, ne smijemo i nećemo dopustiti da zaposlenici u našim bolnicama ostanu bez plaća, da pacijenti ostanu bez skrbi", rekao je Mrsić dodajući da po zakonu ministar može donijeti odluku o zabrani rada bolnica. Mrsić je zapitao je li taj potez već napravljen i zatvaraju li se bolnice u Zagrebu. Na novinarski upit da komentira približavanje gradonačelnika Bandića i ministra Milinovića, Šprem je rekao da je na djelu koalicija između HDZ-a i Bandića a što se vidi iz slučaja spajanja bolnica. Drži da se radi na izazivanju izvanrednih izbora u Zagrebu a što je dio strategije HDZ.