c S
Dnevne novosti

Josipović: "Oluja" je kruna oslobodilačkog rata Hrvatske

05.08.2010 07:05 BAŠKA VODA, 4. kolovoza 2010. Predsjednik Republike Ivo Josipović je u Baškoj Vodi, gdje se nalazi na godišnjem odmoru, izjavio novinarima kako će vojno redarstvena operacija "Oluja" ostati zapisana u povijesti kao kruna pravednog oslobodilačkog rata Hrvatske te da će on kao predsjednik u prvom redu voditi računa o interesima hrvatske države.
"Vojno redarstvena operacija "Oluja" je kruna pravednog oslobodilačkog rata kojeg je Hrvatska vodila za svoju slobodu i neovisnost. Sutra ćemo s ponosom istaknuti naš barjak u Kninu", izjavio je Josipović. Pri tomu je, kako je rekao, našim braniteljima čestitao Dan domovinske zahvalnosti i dan pobjede te Dan branitelja.

"Želim da što više ljudi dođe sutra u Knin na proslavu i koristim priliku da sve građane pozovem da nazoče tom velikom događaju", istaknuo je Josipović. Na upit kako komentira izjavu srbijanskog predsjednika Borisa Tadića koji je za "Oluju" rekao da je "zločin koji se nikada ne smije zaboraviti", Josipović je ponovio kako je operacija "Oluja" bila kruna pravednog i oslobodilačkog rata dodavši kako će "ona kao takva ostati zapisana u povijesti hrvatskog naroda".

"Hrvatska je inače predana politici mira, politici suradnje i naravno od svojih vrijednosti ne odustaje. Siguran sam da će povijest upravo tako zapisati "Oluju", a Hrvatska se naravno bori za uspostavu dobrih odnosa i za kažnjavanje svih zločina i saniranje posljedica rata", dodao je Josipović.

Na upit hoće li Tadićeva izjava o "Oluji" narušiti njegove osobne odnose sa srbijanskim predsjednikom Tadićem, jer ga je u izjavama nazivao prijateljem, Josipović je kazao kako "to nije stvar personalnih odnosa". "Na kraju krajeva personalni odnosi su najmanje važni. Posao je svakog predsjednika bilo koje države da u prvom redu vodi računa o interesima svoje države. To ću naravno činiti, a smatram da je u interesu Hrvatske da se odnosi normaliziraju - posebno u interesu svih hrvatskih građana", kazao je Josipović. Pri tomu je podsjetio da još "tražimo veliki broj nestalih osoba te da je velika imovina koju potražuju hrvatske tvrtke, a da ima potraživanja i s druge strane". "Znači, to je naš posao, a personalni odosi su manje važni, što su bolji, bolji su i izgledi da se nađe dobro rješenje, ali u prvom redu vodim računa o interesima hrvatske države", rekao je Josipović.

Na upit kako komentira zahtjev haškog tužiteljstva za visokim kaznama hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, Josipović je rekao da je to "tužiteljev posao". "Nadam se da su i obrane dobro odradile posao, vidjet ćemo - sud će odlučiti", dodao je. Na novinarsko zapaženje kako u njegovoj blizini u Baškoj Vodi nije vidljivo osiguranje Josipović je kazao kako "osiguranje treba onima koji su ugroženi"