c S
Dnevne novosti

Liberalke: izmjene mirovinskog zakona ne idu u prilog ravnopravnosti spolova

05.08.2010 07:02 ZAGREB, 3. kolovoza 2010. Ženska inicijativa HSLS-a - Liberalke ocijenila je da najavljeno izjednačavanje žena i muškaraca u dobi odlaska u punu mirovinu (65 godina), koje se predlaže Vladinim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, ne ide u prilog ravnopravnosti spolova.
"Izjednačavanje žena i muškaraca u dobi odlaska u punu mirovinu daleko je od pozitivnog priloga ravnopravnosti spolova. To ne dokazuje samo naša svakodnevna životna praksa nego i hitnja kojom Vlada želi uvesti tu novinu, tvrdeći da je neophodna što zbog nedostatnih proračunskih sredstava, što radi usklađivanja s europskim mirovinskim zakonima i praksom", ističu Liberalke u priopćenju.

Prava je istina, dodaju, da se promjene u mirovinskom zakonu bave samo posljedicama, što, smatraju, treba zamagliti žurnost njihova donošenja, a kako bi se zaboravilo da su za mnoge probleme u gospodarstvu, pa tako i za nemogućnost zatvaranja proračunske stavke za mirovine, uvelike zaslužne loša pretvorbena i privatizacijska politika zbog koje se dva desetljeća gube radna mjesta, pogoni i cijele poslovne djelatnosti.

"Proračun se puni iz sve manje izvora no, umjesto da se poveća njihov broj pokretanjem gospodarskog kotača i konačno provede pravedna revizija pretvorbe i privatizacije, sprema se ozakoniti stvaranje još veće vojske nezaposlenih ljudi zrelijih godina, pred kojima će biti samo alternativa: siva ekonomija ili socijala. Ili, točnije, oboje", kažu Liberalke.

"Bismo li trebali povjerovati da je mirovina nagrada, a ne zasluženi plaćeni odmor za koji svi predano radimo desetljećima", pitaju u Ženskoj inicijativi HSLS-a.