c S
Dnevne novosti

Poljski sud odobrio izručenje agenta Mossada Njemačkoj

06.08.2010 08:03 VARŠAVA, 5. kolovoza 2010.(Hina/dpa) Prizivni sud u Varšavi odobrio je u četvrtak izručenje navodnog agenta Mossada Urija Brodskog Njemačkoj, koja ga sumnjiči za pomaganje atentatorima na Hamasova dužnosnika u Dubaiju prošle zime.
Sud je potvrdio lipanjsku odluku nižeg suda da se Brodskog, izraelskog državljanina, izruči Njemačkoj pod optužbom za krivotvorenje dokumenata, ali ne i za špijunažu. Sud je ocijenio da špijuniranje protiv Njemačke nije kazneno djelo u Poljskoj. Presuda znači da se Brodskom u Njemačkoj može suditi za falsificiranje no ne i za špijunažu.

Presuda je pravomoćna i traži da Poljska izruči Brodskog u roku od deset dana. Njemačka je izručenje zatražila nakon što je 4. lipnja Brodski uhićen u zračnoj luci u Varšavi, na temelju međunarodne tjeralice. Brodski je u Njemačkoj osumnjičen da je djelovao kao agent strane tajne službe i pomagao u krivotvorenju njemačke putovnice za jednog od napadača na dužnosnika Hamasa Mahmuda al-Mabuha. Za to je krivično djelo predviđena kazna od tri godine zatvora.

Izrael se usprotivio izručenju uz obrazloženje da bi se njime trebalo baviti izraelsko pravosuđe. Tražeći od Poljske da ne izručuje Brodskog, Tel Aviv je stavio Varšavu u neugodan položaj da mora birati između dva saveznika, Njemačke i Izraela. Poljski premijer Donald Tusk rekao je kako se nada da taj slučaj neće naštetiti poljsko-izraelskim odnosima, no dodao je da prema europskom zakonodavstvu poljski sud nije mogao presuditi drugačije.

Zajedno s ostalim zapadnim zemljama, Njemačka je bila ljuta što su njezine putovnice koristili pripadnici Mossadova tima atentatora koji su, vjeruje se, ubili al-Mabuha, suosnivača vojnog krila Hamasa, 19. siječnja u hotelskoj sobi u Dubaiju.