c S
Dnevne novosti

Bivša agentica Naomi Campbell svjedoči o "krvavim dijamantima"

09.08.2010 07:29 DEN HAAG, 7. kolovoza 2010. Carole White, bivša agentica manekenke Naomi Campbell, bi u Den Haagu trebala svjedočiti da je bivši liberijski predsjednik Charles Taylor, kojemu se sudi za ratne zločine, očijukao s manekenkom, a zatim joj darovao dijamante, stoji u službenim dokumentima.
Svjedočenje Carole White bit će protivno iskazu koji je dala njezina bivša klijentica koja je sudu kazala da je nakon jedne humanitarne večere dobila "prilično prljavo kamenje" i nije znala čiji je to dar.

"Tijekom večere, Naomi Campbell i Charles Taylor diskretno su očijukali", stoji u transkriptima suda. Na večeri organiziranoj u rujnu 1997., u službenoj rezidenciji tadašnjega južnoafričkog predsjednika Nelsona Mandele bila je prisutna i White. Kako stoji u transkriptu, White je "čula Taylora kako Campbellovoj kaže da će joj poslati dijamante", a njezina tadašnja klijentica je "na to reagirala s neskrivenim uzbuđenjem i nije prestajala pričati". White je, kako je sama kazala, bila prisutna i u trenutku kada su Campbellovoj uručeni dijamanti.

"Naomi Campbell bila je razočarana, jer se nadala da će dobiti veliki blještavi dijamant, a primila je nešto što joj se činilo kao prljavi kamenčići", rekla je White, koja će u ponedjeljak svjedočiti prije američke glumica Mije Farrow, također sudionice humanitarne večeri. Farrow je u studenome 2009., izjavila kako joj je Campbell dan nakon večere kod Mandele ispričala kako je, otvorivši vrata svoje sobe, ugledala dvojicu ili trojicu muškaraca, koji su joj predali veliki dijamant, objasnivši da joj ga šalje Charles Taylor.

Pojavljivanje poznate manekenke na sudu opet je skrenulo pozornost javnosti na suđenje bivšem liberijskom predsjedniku. Campbell je isprva opovrgavala primitak dara, no u četvrtak je pred sudom objasnila kako je to činila iz straha za svoju obitelj, s obzirom na to da je Taylor, kako je kazala, "osoba koja je, prema onome što je pročitala na internetskim stranicama, ubila na tisuće ljudi".

Sud nastoji dokazati da je Taylor lagao kada je tvrdio da nikada nije imao nebrušene dijamante. "Krvavim dijamantima" naziva se drago kamenje koje se iskopa u ratnoj zoni i koristi za nabavu oružja. Taylor odbacuje odgovornost po svih 11 točaka optužnice za građanski rat u Sijera Leoneu u kojemu je poginulo 120.000 ljudi, a tisuće su osakaćene, silovane, a djeca su novačena u vojsku. Suđenje mu je iz Freetowna premješteno u Den Haag kako bi se spriječila mogućnost destabilizacije regije.