c S
Dnevne novosti

Rusija optužuje SAD da je prekršio sporazum o razoružanju

09.08.2010 07:29 MOSKVA, 7. kolovoza 2010. Moskva je optužila SAD da je prekršio sporazum o razoružanju potpisan s Rusijom, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.
Američki predsjednik Barack Obama i njegov ruski kolega Dmitrij Medvedev potpisali su u travnju u Pragu najobuhvatniji sporazum o nuklearnom razoružanju zadnjih desetljeća nakon čega se činilo da su se američko-ruski odnosi poboljšali.

Rusija sada optužuje SAD da je prekršio prethodnika tog sporazuma, START-1, koji je istekao 1. prosinca 2009. SAD je, protivno tom sporazumu, u bazi Vandenburg presretačkim projektilima ponovno opremio pet silosa u kojima su se prije nalazili interkontinentalni balistički projektili. Razlog za zabrinutost je i ponovno naoružavanje američkih bombardera.

"SAD još nije pružio uvjerljive dokaze da preuređeni bombarderi ne mogu ponovno biti naoružani nuklearnim oružjem", kaže se u priopćenju. Washington je također ponovno prekršio odredbe sporazuma o biološkom i kemijskom oružju, tvrdi Moskva.