c S
Dnevne novosti

Otvoren 18. svjetski kongres iz medicine i prava

10.08.2010 07:28 ZAGREB, 9. kolovoza 2010. Na 18. svjetskom kongresu iz medicine i prava, koji je otvoren u hotelu Westin, 400-tinjak sudionika iz 57 zemalja tijekom predstojeća tri dana razmotrit će niz pitanja vezanih za zdravlje kao ljudsko pravo, a jedna od glavnih tema bit će i organizacija zdravstvenih sustava u Europi i svijetu.
Predsjednik Republike Ivo Josipović, koji je i pokrovitelj skupa, rekao je kako su pravo i medicina nerazdvojno povezani, no briga o medicinskom pravu nije oduvijek bila na razini kakva je danas. Odnos ta dva područja je suptilan te se stoga mora razmatrati na najvišoj stručnoj razini, rekao je Josipović. Prisjetio se i predavanja profesora Zvonimira Šeparovića koji je, kako je rekao, ozbiljno pokrenuo razmatranja pitanja prava i medicine, te u pravo unio nov način promišljanja medicinskih pitanja.

Predsjednik Kongresa Josip Kregar rekao je kako se u području medicine pojavljuju nove tehnike i tehnologije koje nemaju riješena etička i pravna pitanja, a koja ne mogu biti prepuštena samo liječnicima. U djelovanju prava, sudova ili pravnika medicina sve više dobiva na značenju - od naknade štete i povreda na radu, pa sve do medicinskih pitanja kao što su primjerice nove tehnike začeća, rekao je Kregar.

Govoreći o ciljevima kongresa, predsjednica znanstvenog odbora Ksenija Turković rekla je kako su se željeli koncentrirati na pitanja ljudskih prava vezanih uz medicinu i nove tehnologije, ali i pitanja početka i kraja života, novih reproduktivnih tehnologija, pobačaja, odgovornosti liječnika za grešku, alternativnih načina rješavanja sporova u medicini i slično.

Svjetski kongres iz medicine i prava održava se svake druge godine, a okuplja stručnjake iz zdravstvenog prava, pravnike i liječnike. Domaćin ovogodišnjeg kongresa je zagrebački Pravni fakultet, a sudionicima je dobrodošlicu poželio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Predstavnici tvrtke Ius software d.o.o. također su prisustvovali kongresu te su istom prilikom svim učesnicima omogućili besplatno korištenje portala tokom održavanja 18. kongresa medicinskog prava.