c S
Dnevne novosti

Ban Ki-moon opovrgnuo prethodni sporazum s Izraelom o istrazi napada na brodovlje

10.08.2010 07:25 NEW YORK, 9. kolovoza 2010. Glavni tajnik UN-a opovrgnuo je postojanje dogovora prema kojemu povjerenstvo zaduženo istražiti krvavi napad na brodovlje s humanitarnom pomoći za Gazu neće smjeti ispitati izraelske vojnike koji su u njemu sudjelovali.
"Ne, takav sporazum nije bio tajno dogovoren", ustvrdio je Ban Ki-moon na konferenciji za novinare. Dan Meridor, pomoćnik izraelskog premijera za obavještajne službe, rekao je da UN-ovo povjerenstvo neće ispitivati vojnike nego provjeriti "opću sliku stanja toga dana kao i mjere koje treba poduzeti da se takvi događaji ne ponove".

Trebali su tjedni pregovora "s glavnim tajnikom UN-a da bi se odredio mandat i sastav povjerenstva, što nam je omogućilo da postignemo za nas zadovoljavajuć dogovor", rekao je Meridor 3. kolovoza. Sličnu izjavu dao je i zamjenik ministra vanjskih poslvoa Danny Ayalon.

Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava imenovalo je povjerenstvo koje treba utvrditi je li u izraelskom napadu na brodovlje s pomoći za pojas Gaze prekršeno međunarodno pravo. U povjerenstvo je u subotu imenovan po jedan izraelski i turski diplomat, jer je u napadu ubijeno osam turskih državljana i jedan Amerikanac turskog podrijetla. Izraelski napad na brodovlje s kraja svibnja ozbiljno je ugrozio diplomatske veze između Turske i Izraela, dvije savezničke države u problematičnoj regiji Bliskog istoka.