c S
Dnevne novosti

Čobanković: Nitko ne želi opstruirati rad i budućnost đakovačke ergele

11.08.2010 07:26 ĐAKOVO, 10. kolovoza 2010. Ministar poljoprivrede Petar Čobanković izjavio je na konferenciji za novinare u Državnoj ergeli lipicanskih konja u Đakovu na Ivandvoru kako nitko ne želi opstruirati rad i budućnost te ergele.
"Dapače, država je u posljednjih sedam godina iz proračuna uložila u nju čak 50 milijuna kuna, od čega gotovo 20 milijuna kuna u zatvorenu jahaonicu, najveću i najsuvremeniju u krugu od 500 kilometara. Najveća su to ulaganja u tu ergelu još od vremena biskupa Strossmayera", rekao je ministar Čobanković i zapitao: "Pa, kome bi pored takvog ulaganja padalo na pamet da to ugasi?"

Istaknuo je kako nije posrijedi pripajanje đakovačke ergele onoj u Lipiku, nego da se od te dvije ustanove, zbog racionalizacije troškova, stvara jedna pri Hrvatskome konjogojskom centru (HKC) u Lipiku. "No, i u tom obliku te će se dvije ergele i dalje razvijati", dodao je ministar. Na novinarsko pitanje zašto je sjedište Hrvatskoga konjogojskog centra u Lipiku, a ne u Đakovu i zašto ga se ne preseli u Đakovo kad država toliko ulaže u đakovačku ergelu i najavljuje njezin još veći razvoj, ministar Čobanković je odgovorio da je sjedište tog centra u Lipiku te da u pozadini odluke iz 2008. o njegovu sjedištu u Lipiku nisu politički interesi.

"HKC je državna institucija u čijoj nadležnosti nisu samo lipicanci, nego i uzgajivači drugih konja, drugim riječima - uzgajivači svih kopitara", rekao je ministar. Kazao kako se danas sastao i s đakovačkim gradonačelnikom Zoranom Vinkovićem, čiji će određeni prijedlozi vezani uz budućnost đakovačke ergele, kako je rekao, biti razmotreni. Prije ministra Čobankovića, gradonačelnik Vinković na Ivandvoru je također održao konferenciju za novinare na kojoj je najavio da će u pomoć pozvati Europsku uniju i englesku kraljicu Elizabetu II. koja je osobno posjetila đakovačku ergelu i divila se đakovačkim lipicancima. Vinković se osvrnuo na izjavu bivšega državnog tajnika Krešimira Kuterovca, objavljenu danas u nekim medijima, po kojoj je Đakovo 2008. ostalo bez sjedišta HKC-a jer ga nisu htjeli neki đakovački krugovi, ističući kako to nije točno.

"Prijedlog odluke o sjedištu centra u Đakovu na zatvorenoj sjednici vlade promijenio je u korist Lipika tadašnji premijer Ivo Sanader", tvrdi Vinković. Čobanković te Kuterovčeve i Vinkovićeve izjave nije htio komentirati - rekao je samo kako ne može svjedočiti o tim događajima jer u to vrijeme nije bio ministar poljoprivrede.