c S
Dnevne novosti

Slovenija prijeti poslodavcima koji ne plaćaju doprinose za zaposlenike

12.08.2010 07:26 LJUBLJANA, 11. kolovoza 2010. U Sloveniji se više neće trpjeti ponašanje poslodavaca koji za svoje zaposlenike ne plaćaju doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, poručili su predsjednik slovenske vlade Borut Pahor i ministar pravosuđa Aleš Zalar.
U prošloj i ovoj godini protiv takvih je poslodavaca podneseno gotovo 400 prijava, a neplaćanje doprinosa i po sadašnjem zakonu predstavlja kazneno djelo, rekao je Zalar nakon susreta s Pahorom."Poslodavci koji ne plaćaju doprinose za zaposlene preuzimaju velik rizik i mogu završiti u zatvoru", rekao je Zalar, dodajući da će sudovi takvim slučajevima dati prioritet.

Prošle i ove godine djelatnici više poduzeća koja su otišla u stečaj, a neka su bila i u vlasništvu države, prosvjedovali su u Ljubljani pred zgradom vlade, tužeći se da su nakon stečajeva otkrili kako im godinama nisu uplaćivani doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, tražeći da obvezu njihova podmirivanja privati država i da se promjenom zakona o stečaju osigura da i radnici koje su poslodavci zakinuli kod plaće ili doprinosa mogu biti namireni iz stečajne mase.

Pahor je nakon sastanka sa Zalarom rekao da je njegova vlada na području plaćanja doprinosa naslijedila nesređeno stanje i da to pokušava riješiti.