c S
Dnevne novosti

Slovenski predsjednik ne isključuje ranije povlačenje vojske iz Afganistana

13.08.2010 07:30 LJUBLJANA, 11. kolovoza 2010. Slovenski predsjednik Danilo Tuerk ne isključuje mogućnost povlačenja slovenskih vojnika iz misije ISAF u Afganistanu prije predviđenog roka.
Na pitanje bi li podržao povlačenje makar je vlada donijela smjernice da slovenski kontingent ostane u ISAF-u do 2012. godine, Tuerk je u razgovoru za "Delo" rekao da vladine smjernice treba poštivati, ali da prilike u toj državi zatijevaju ažurno praćenje stanja, pa je u budućim odlukama potrebno naći širi politički konsenzus.

"Ako bi se stanje u Afganistanu radikalno promijenilo, ne isključujem mogućnost da vlada donese i drukčije odluke", rekao je Tuerk, dodajući da se Afganistanci sami moraju dogovoriti o budućim rješenjima za stabilnost te države.U slovenskim važnijim medijima u zadnje je vrijeme objavljeno više komentara u kojima se navodi da bi Slovenija trebala slijediti primjer Nizozemske i povući svoje vojnike iz misije u Afganistanu. Neki komentatori tvrde da je samo pitanje vremena kad će u Afganistanu pasti i neka žrtva među vojnicima iz Slovenije, budući da od rujna počinju djelovati u nešto promijenjenoj ulozi, uz manje tzv. nacionalnih restrikcija za djelovanje, te na manje mirnom području u odnosu na dosadašnje.

Tuerk, koji je kao predsjednik države po ustavu i vrovni zapovjednik oružanih snaga, ustvrdio je za "Delo" da je Slovenija i prije primanja u NATO 2004. godine sudjelovala u mirovnim misijama UN-a, te da je već onda bila svjesna činjenice da mirovne operacije imaju i rizike za one koji u njima sudjeluju.