c S
Dnevne novosti

Zagreb: obilježen Međunarodni dan mladih i početak Međunarodne godine mladih

14.08.2010 07:00 ZAGREB, 12. kolovoza 2010. U povodu 12. kolovoza, Međunarodnog dana mladih i početka Međunarodne godine mladih, Mreža mladih Hrvatske u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti organizirala je javni skup na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu, a obuhvatit će niz aktivnosti - podjelu promidžbenog materijala, akciju "Da sam ministar na jedan dan", filmove o mladima i referendumsko pitanje "Imaju li u Hrvatskoj mladi budućnost?".
Obilježavanju se pridružio i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Predsjednik Mreže mladih Hrvatske Nikola Pandurić je podsjetio da su Međunarodni dan mladih i Međunarodna godina mladih proglašeni od Generalne skupštine UN-a i imaju temu "Dijalog i međusobno razumijevanje".

Kao najveći problem mladih danas u Hrvatskoj istaknuo je nezaposlenost, koji na Zavodu za zapošljavanje čine jednu trećinu. Rekao je da to proizlazi iz gospodarske krize i recesije ali i iz nezapošljavanja mladih koji barataju vještinama i znanjima koja nisu aktualna na tržištu rada, a razlog tomu je, po njemu, neusklađenost obrazovanja s potrebama poslodavaca, odnosno tržišta rada. Rekao je da se zalažu i za besplatno obrazovanje te istaknuo da srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje mora biti otvoreno svim mladima koji se žele obrazovati i ne smije biti opterećeno bilo kakvim davanjima.

Dan mladih čestitao je i Stjepan Adanić, državni tajnik u Ministarstvu obitelji, istaknuvši kako su mladi u Hrvatskoj, kojih je preko 21 posto (od 15 do 30 godine), važan društveni reusurs za pokretanje pozitivnih promjena u društvu. Podsjetio je na aktivnosti Ministarstva, istaknuvši kako je u tri godine, od 2006. do 2008., utrošeno oko tri milijarde kuna na razne programe i aktivnosti za mlade. Uz nacionalni program za mlade, Ministarstvo je sudjelovalo u potporama raznim udrugama za mlade, osnivanju klubova za mlade te financijski podržalo obrazovne programe, programe prevencije, projekte za mlade s invaliditetom, za mobilnost i dr. Podsjetio je da su 2009. donijeli novu Nacionalnu strategiju za mlade (od 2009. do 2013. godine) u kojoj su predvidjeli 53 mjere i 157 provedbenih aktivnosti, a u 2009. je potrošeno više od 400 milijuna kuna za mjere koje su provedene.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić rekao je da svi zajedno možemo nešto napraviti za mlade - da dignemo obrazovni standard, da im omogućimo kvalitetno školovanje i politikom ravnomjernog razvitka Hrvatske pokušavamo otvoriti nova radna mjesta. Upitan od novinara što bi on učinio da je jedan dan ministar Bandić je odgovorio da bi podignuo obrazovni standard mladih, vratio besplatne udžbenike i uveo besplatno školovanje.

Na tvrdnju kako kaže da je dijalog najbitniji, a ipak odbija pričati s aktivistima (Zelenom akcijom i Pravom na grad) iz Varšavske, Bandić je odgovorio da sa svima priča te da ne samo da priča nego ih Grad i financira. Dodao je da su im samo smanjili 20 posto financija kao i svima drugima. Ne mogu pričati na ulici (s aktivistima), već kad se najave i dođu, rekao je gradonačelnik Bandić.