c S
Dnevne novosti

Kajin: Hrvatska je daleko od oporavka

14.08.2010 07:01 PULA, 12. kolovoza 2010. IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin ustvrdio je na konferenciji za novinare u Puli kako je Hrvatska daleko od oporavka koji spominje premijerka Jadranka Kosor samo zato što se povećao izvoz i smanjio uvoz te da neće izići iz recesije u trećem kvartalu ove godine.
"Nažalost, broj zaposlenih je s 1,52 milijuna pao na 1,43, što je gotovo 90 tisuća ljudi, nelikvidnost je veća od osam milijarda kuna, a BDP je prema podacima za lipanj pao za 2,5 posto dok su investicije pale za 11 posto", istaknuo je Kajin i upozorio kako - ne bude li rabalansa proračuna u kolovozu - neće biti za plaće i mirovine.

Izrazio je zabrinutost zbog četvrtoga kvartala kada će se, kako je rekao "izaći iz ljetne opijenosti, a narod suočiti s troškovima nove školske godine i ogrjeva te s gubitkom desetaka tisuća radnih mjesta". S obzirom na najavu oporezivanja banaka, po Kajinu, najviše će štete imati građani i poslodavci.

"Umjesto poreza na banke, oporezujmo, i to radikalno, odljev dividendi banaka i tvrtki poput T-HT-a, Ine i drugih, čime će ostati više novca gospodarstvu, a manje proračunu", istaknuo je Kajin. Dodao je kako se osobno zauzima za hitnu decentralizaciju zemlje jer se koncentracijom novca, kako je rekao, "Zagreb mimo rada, pretvara u metropolu, a ostali u provinciju" te u uvjetima krize Zagreb postaje prepreka izlasku Hrvatske iz recesije na štetu lokalne samouprave.

Spominjući svojevrsni performans Ivana Jakovčića u Poreču, koji je održan zbog kritika umjetnika i novinara na njegov račun, Kajin je rekao da nije vrijedan spomena te da je djetinjast. No, dodao je, i Jakovčić ima pravo reći o izložbi što misli, pri čemu ne može imati manje slobode govora od novinara, umjetnika i sudaca. "Zar svi po njemu mogu udarati, a on ne može izreći istinu?" upitao je Kajin. Na pitanje bi li on darivao kratke hlače, Kajin je odgovorio kako ne bi jer on - za razliku od Jakovčića - nema novca za takav performans.

Komentirajući posjete hrvatskih i stranih državnika koji ljetuju u rezidencijalnom dijelu Brijuna, Damir Kajin je izrazio zadovoljstvo što su Brijuni toliko popularni, ali je istodobno izrazio žaljenje što su oni, kako je dodao, "postali najderutnija turistička tvrtka rezidencijalnog tipa u Istri".