c S
Dnevne novosti

Do kraja 2010. molba BiH za status kandidata za EU

14.08.2010 07:05 SARAJEVO, 12. kolovoza 2010. Vlasti Bosne i Hercegovine planiraju do kraja 2010. godine predati molbu za stjecanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji, izjavio je ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj i ustvrdio kako njegova zemlja u tome ima veliku potporu unutar EU.
"Imamo veliku potporu u EU za ovaj korak. Ako se politika EU definira kako se očekuje, stvorit će se pretpostavke da do kraja godine predamo aplikaciju za kandidatski status", kazao je Alkalaj kako ga u četvrtak citira sarajevsko "Oslobođenje".

On je podsjetio kako EU upravo definira svoju novu politiku prema zapadnom Balkanu koja bi, među ostalim, trebala rezultirati i uvođenjem dužnosti posebnog predstavnika Unije za tu regiju. Ta nova politika EU prema zapadnom Balkanu trebala bi, po Alkalajevim očekivanjima, biti definirana najkasnije u listopadu. Ako se doista uspostavi dužnost posebnog predstavnika EU za zapadni Balkan, ojačala bi i uloga predstavništva Unije u BiH. To praktično znači kako bi sadašnji Ured Visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) nastavio djelovati na ispunjavanju već definiranih reformskih ciljeva u BiH poput rješavanja pitanja statusa državne imovine dok bi predstavništvo EU pomagalo napredak na putu k članstvu u Uniji.

"BiH bi sve obveze koje ima trebala rješiti do službenog poziva za kandidatski status", objasnio je Alkalaj i podsjetio kako je potrebno najmanje godinu i pol od trenutka podnošenja molbe kako bi takav zahtjev bio i odobren. BiH trenutačno s EU ima potpisan tek Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kojega su do sada ratificirale 24 članice EU, a Alkalaj očekuje brzu ratifikaciju i u parlamentima država koje to još nisu učinile.