c S
Dnevne novosti

MIP utvrdio prestanak Glavaševa zastupničkog mandata

17.08.2010 07:31 ZAGREB, 16. kolovoza 2010. Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) jednoglasno je i bez rasprave utvrdilo prestanak zastupničkog mandata HDSSB-ova zastupnika Branimira Glavaša, pravomoćno osuđenog na osmogodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina počinjenog 1991. u Osijeku.
Predsjednik povjerenstva Damir Sesvečan (HDZ) rekao je da je Glavašu po sili zakona prestao zastupnički mandat, nakon što je Vrhovni sud 2. lipnja ove godine potvrdio presudu Županijskog suda u Zagrebu iz svibnja 2009. da je Glavaš kriv za ratne zločine u Osijeku 1991.

Naime, Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor propisuje da zastupniku prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran ako je pravomoćnom sudskom presudom osuđen na bezuvjetnu kaznu dulju od šest mjeseci. S obzirom na zakonske odredbe i pravomoćnost presude Glavašu, MIP je jednoglasno konstatirao prestanak Glavaševa mandata s danom pravomoćnosti presude, o čemu će, kako je rekao Sesvečan, biti podneseno izvješće predsjedniku Hrvatskog sabora.

Na novinarsko pitanje što će biti s Glavaševim zastupničkim povlasticama, Sesvečan je rekao da ta pitanja nisu u nadležnosti povjerenstva i da će o njima odlučivati druga saborska tijela. O Glavašu je danas inače odlučivalo šest članova povjerenstva, od ukupno devet. Sjednici se, među ostalima, nije odazvao član povjerenstva i zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić. Tajnik Kluba zastupnika HDSSB-a Aleksandar Vukobrat nakon sjednice je rekao novinarima da je Drmić bio kasno obaviješten pa zato nije došao na povjerenstvo.