c S
Dnevne novosti

Slovenska vlada protiv inicijative da ustavni sud razmatra zakon o arbitraži

17.08.2010 07:33 LJUBLJANA, 16. kolovoza 2010. Slovenska vlada priopćila je kako je protiv inicijative oporbe da ustavni sud razmotri ustavnost zakona o ratifikaciji arbitražnog sporazuma o rješenju graničnog pitanja s Hrvatskom.
Kako je nakon dopisne sjednice vlade priopćio njezin ured za odnose s javnošću, vlada smatra da pokretači inicijative nisu ispunili proceduralne uvjete za zahtjev ustavnome sudu u kojemu traže da se do pravorijeka o ustavnosti spomenutog zakona zaustave svi daljnji postupci njegove provedbe, što bi odgodilo stupanje na snagu toga međunarodnog sporazuma.

Odgodom stupanja na snagu zakona o ratifikaciji arbitražnog sporazuma s Hrvatskom nastale bi "teško popravljive štetne posljedice za položaj Republike Slovenije u međunarodnim odnosima i zato se vlada tom zahtjevu protivi", prenio je ured za odnose s javnošću slovenske vlade.Slovenska vlada podsjetila je pritom da je tekst arbitražnog sporazuma s Hrvatskom još prošle godine, prije nego što je ratificiran u parlamentu te poslije potvrđen još i na zakonodavnom referendumu, dala na procjenu ustavnosti njegov tekst te da je ustavni sud zaključio kako je arbitražni sporazum u skladu sa slovenskim ustavom.

Nakon što su postupci ratifikacije arbitražnog sporazuma završeni i u Sloveniji i u Hrvatskoj, preostala je samo procedura razmjene diplomatskih nota između dviju država kako bi se pristupilo primjeni arbitražnog sporazuma i osnivanju arbitražnog vijeća. No, 37 slovenskih zastupnika iz triju oporbenih stranaka desnice predložilo je početkom kolovoza da se zaustavi završna procedura.Oporba tvrdi kako je ratifikacija arbitražnog sporazuma ustavno upitna jer bi kao posljedicu mogla biti uzrokovati promjenu definicije granice na moru iz slovenske ustavne povelje donesene prilikom osamostaljenja i tako bi mogla prouzročiti "protuustavne posljedice".

Oporba tvrdi kako je i ustavni sud u obrazloženju i tumačenju arbitražnog sporazuma upozorio da bi ustavnu povelju trebalo mijenjati ako arbitražni sud utvrdi da Slovenija nema teritorijalni kontakt s otvorenim morem.