c S
Dnevne novosti

Ministar Bošnjaković potpisao rješenje o izručenju Sretka Kalinića Srbiji

18.08.2010 07:22 ZAGREB, 17. kolovoza 2010. Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da je ministar Dražen Bošnjaković potpisao rješenje o izručenju Sretka Kalinića Srbiji.
U telefonskom razgovoru Hini je to izjavila glasnogovornica ministarstva Vesna Dovranić. "Daljnja procedura izručenja nije u kompetenciji Ministarstva pravosuđa. Riječ je o tehničkim detaljima i to je u nadležnosti MUP-a i zagrebačkog ureda Interpola", dodala je Dovranić.

Kalinić se prošli tjedan odrekao prava na žalbu na rješenje o izručenju Srbiji i time je postao prvi hrvatski državljanin koji će biti izručen nekoj drugoj državi. Molbu za izručenje Kalinića Srbija je Hrvatskoj poslala 11. lipnja, tri dana pošto je Kalinić teško ranjen iz vatrenog oružja pokraj jezera u Rakitju gdje ga je pronašao prolaznik. Nakon operacije Kalinić je prevezen u zatvorsku bolnicu.

Sumnja se da je na njega pucao Miloš Simović, kojega je srbijanska policija uhitila dan poslije u blizini Morovića, mjesta u blizini graničnoga prijelaza Batrovaca, pri pokušaju da iz Hrvatske ilegalno uđe u Srbiju. Obojica su kao pripadnici "zemunskoga klana" u odsutnosti osuđena na zatvorske kazne po 30 godina zbog ubojstva predsjednika srbijanske vlade Zorana Đinđića 2003. godine, od kada su bili u bijegu.