c S
Dnevne novosti

Newsweek: Hrvatska 28. na svijetu među zemljama najboljima za život

18.08.2010 07:24 ZAGREB, 17. kolovoza 2010. Hrvatska je zauzela 28. mjesto među sto zemalja koje su najbolje za život na svijetu, u analizi što ju je proveo američki časopis Newsweek.
Kako je objavio Newsweek, najbolja zemlja za život je Finska, a slijede ju Švicarska, Švedska i Australija. Hrvatska je zauzela 28. mjesto, a susjedna Slovenija 24. Analitičari Newsweeka vrjednovali su uvjete za život u pet kategorija: obrazovanje, zdravlje, kvaliteta života, gospodarska dinamika i političko okružje.

U kategoriji obrazovanja ocijenjene su akademske mogućnosti u zemlji a u kategoriji zdravlja očekivani životni vijek. U kategoriji kvalitete života analitičari su ocjenjivali gospodarske pokazatelje vezane za različite kategorije pučanstva, siromaštvo, životni standard, fizičko okružje kao što je stopa zločina i čistoća okoliša te gospodarsku sigurnost. Kategorija gospodarske dinamike obuhvaća gospodarski rast, gospodarsku rasprostranjenost, inovacije, vitalnost gospodarstva i tržište kapitala, a kategorija političkog okružja uzima u obzir različite izvore koji ocjenjuju stanje političkog sustava.

Hrvatska je dobila najviše bodova u kategoriji obrazovanja (90,46 od mogućih sto) i zdravlja.Među deset zemalja najboljih za život sedam ih je iz Europe. Hrvatska je ispred Poljske, Slovačke, Estonije i Mađarske.