c S
Dnevne novosti

Premijerka: Struja neće poskupjeti do kraja godine

19.08.2010 07:22 ZAGREB, 18. kolovoza 2010. Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor ustvrdila je u razgovoru za Hrvatski radio da do kraja ove godine struja neće poskupjeti, napominjući da je o tome danas razgovarala s čelnom osobom HEP-a.
Na pitanje o strahu građana vezanom uz najavljeni val poskupljenja premijerka Kosor je odgovorila da, što se tiče cijene kruha, podupire mišljenje ministra poljoprivrede Petra Čobankovića kako to ne dolazi u obzir, već da bi bilo dobro i moguće da kruh pojeftini.

Na pitanje o rebalansu proračuna premijerka Kosor je odgovorila da se on uskoro očekuje te da "još predstoji puno razgovora s koalicijskim i socijalnim partnerima". Istaknula je kako rebalans proračuna za ovu godinu nije zakasnio te da nije kasnila nijedna plaća ni mirovina. Dodala je i kako se rebalansom proračuna, zbog nekih mjera koje će uslijediti uz njega, 'cementira' proračun za 2011. godinu i drugačije ponašanje u idućoj godini.

Govoreći o mogućem oporezivanju banaka, premijerka je rekla kako ima i nekih razmišljanja koja idu u tom smjeru. Dodala je da je jučer održan sastanak s predstavnicima vodećih banaka te s guvernerom Hrvatske narodne banke Željkom Rohatinskim, čije je mišljenje za nju, kao predsjednicu vlade, iznimno važno te će nastojati odluke donositi u skladu s zaključcima njihova razgovora. Važnim je ocijenila da nijedna odluka, koja se na prvi pogled čini jako dobra, ne poremeti sustav.

Na pitanje je li rebalans proračuna pitanje svih pitanja u ovom trenutku Kosor je odgovorila kako u posljednjih godinu dana, od kada je na čelu vlade, provode mnoge mjere koje, nažalost, nisu popularne, a koje ponajprije pokušavaju uvesti reda u mnoga područja. "To ide jako teško zato što postoji iznimno puno otpora i to je, po mom sudu i iskustvu, najveći problem do sada", istaknula je Kosor.

Na pitanje o spekulacijama da će se plaće zaposlenicima u državnoj upravi i javnim tvrtkama smanjiti za deset posto premijerka Kosor je odgovorila kako je zanimljivo da o rebalansu proračuna govore svi, a posebno oporbene političke stranke koji nikog iz vlade nisu pitale što namjeravaju. Istaknula je kako nitko iz vlade nije govorio ili tvrdio da bi se nešto smanjilo za ovoliko ili onoliko posto. "Mi smo samo govorili o načelima da moramo promijeniti način ponašanja i da se mora zarezati još dublje", istaknula je, dodajući kako "na same najave da bi se bilo što moglo promijeniti postoje silne najave kojekakvih prosvjeda i štrajkova".

Premijerka Kosor je kazala da će, kada se "mjere za rebalans domisle do kraja", razgovarati s članovima vlade i socijalnim partnerima te će se pokušati dogovoriti o onome što je najbolje u sadašnjem trenutku. Istaknula je da će se vlada i ona kao njezina predsjednica zauzimati za zaštitu najosjetljivijih skupina.

Dodala je da će se "maksimalno zalagati" za zaštitu umirovljenika i onih koji teško žive te za zaštitu majki i djece. "Tu mislim na sredstva za rodiljne naknade i doplatak za djecu koje su oko četiri milijarde kuna", kazala je.