c S
Dnevne novosti

Ashton uvjerava UN da će EU pomagati Pakistanu koliko god to bude potrebno

19.08.2010 07:20 BRUXELLES, 18. kolovoza 2010. Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton obećala je glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu da će Europska unija pomagati Pakistanu "koliko god to bude potrebno".
"EU će nastaviti pomagati (Pakistanu) koliko god to bude potrebno", kazala je Ashton u telefonskom razgovoru s Banom. "U Pakistanu smo dugoročno", istaknula je, po priopćenju njezina ureda. "Europska unija surađivat će s Pakistanom kako bi se ublažile posljedice te katastrofe na njegovo gospodarstvo i društveni razvoj", dodala je.

Ashton je podsjetila da će europski ministri vanjskih poslova 10. rujna u Bruxellesu razgovarati i o situaciji u Pakistanu. Europska komisija objavila je da će povećati pomoć Pakistanu za 30 milijuna eura pa će ukupna pomoć EU-a toj zemlji iznositi 70 milijuna eura. Europska povjerenica za humanitarnu pomoć Kristalina Georgieva posjetit će Pakistan 23. kolovoza.

Pakistan je teško stradao u poplavama prouzročenima neobično jakim monsunskim kišama koje su odnijele najmanje 1.400 ljudskih života, a gotovo 20 milijuna ljudi ostalo je bez krova nad glavom. UN je od međunarodne zajednice zatražio pomoć od 460 milijuna dolara. Donatori su do sada obećali 50 posto tog iznosa. Pakistan je objavio da je dobio pomoć od 300 milijuna eura.