c S
Dnevne novosti

Obama ne žali nakon govora o džamiji u New Yorku

19.08.2010 07:19 COLUMBUS, 18. kolovoza 2010.(Hina/AFP)Američki predsjednik Barack Obama izjavio je kako ne žali što je branio pravo muslimana da izgrade džamiju blizu mjesta napada 11. rujna u New Yorku, što izaziva oprečna mišljenja već pet dana u SAD-u.
"Odgovor je: ne žalim", kazao je Obama za tv postaju NBC koja ga je upitala o toj temi tijekom njegova posjeta jednoj obitelji u Columbusu (američka savezna država Ohio).

Obama se založio za pravo da se podigne džamija blizu mjesta gdje su nekada stajali tornjevi blizanci u New Yorku, u ime slobode vjeroispovijesti koju jamči Ustav. Te su izjave izazvale medijsku oluju i nevjericu obitelji žrtava napada, dok su brojni pripadnici republikanske oporbe, među kojima Sarah Palin, optužili predsjednika da se udaljuje od ostatka stanovništva.

Čak i bliski suradnici Obame, poput šefa demokrata u Senatu Harryja Reida, ogradili su se od njega po tom pitanju, strahujući od posljedica te polemike na njihovu popularnost dva i pol mjeseca prije ključnih parlamentarnih izbora.