c S
Dnevne novosti

Pariz o protjerivanju Roma: mjere "potpuno u skladu s europskim propisima"

19.08.2010 07:21 PARIZ, 18. kolovoza 2010. Mjere koje je Francuska donijela protiv Roma bez uređenog statusa "potpuno su u skladu s europskim propisima", objavio je u srijedu Quai d'Orsay pozivajući Europsku komisiju da "u cijelosti podupre" programe njihova uključenja u društvo u njihovoj domovini.
Glasnogovornik europske povjerenice za pravosuđe i temeljna prava europskih građana Viviane Reding ocijenio je da Francuska "mora poštovati propise o slobodi kretanja i o slobodi izbora mjesta boravka" europskih građana.

Prva protjerivanja Roma u Rumunjsku i u Bugarsku, otkako je predsjednik Nicolas Sarkozy krajem srpnja najavio zatvaranje ilegalnih naselja, trebaju se dogoditi u četvrtak. "Ove mjere nipošto ne ugrožavaju slobodu kretanja građana EU-a kako je definirana ugovorima", rekao je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Bernard Valero.

Europska uredba o tome "izričito predviđa ograničenje prava na slobodu kretanja radi očuvanja javnog reda, sigurnosti i zdravlja", dodao je. Francuska "mora poštovati propise" o zaštiti europskih građana, istaknula je  Europska komisija. Glasnogovornik Matthew Newman rekao je da ta komisija "osobito pozorno" prati stanje kako bi se uvjerila da se svi zakoni poštuju.

"Europska komisija uvijek je branila i branit će potrebu društvenog uključivanja" Roma u svim zemljama Unije, rekla je pak Amelia Torres, druga glasnogovornica Komisije.