c S
Dnevne novosti

Švedska mjesec dana do izbora

21.08.2010 07:00 STOCKHOLM, 18. kolovoza 2010. Prvi puta u Švedskoj parlamentarni izbori zakazani za 19. rujna pomalo podsjećaju na predsjedničke jer će se zapravo raditi o osobnom sučeljavanju liberalno konzervativnog vođe i sadašnjeg premijera Fredrika Reinfeldta i šefice socijaldemokrata Mone Sahlin.
"Šveđani tradicionalno glasuju za stranke, a ne za čelnike stranaka. Ali sada, sa samo dva glavna kandidata, kao da idemo na predsjedničke izbore", rekao je Fredrik Furtenbach sa švedskog javnog radija.

Šveđani na izborima biraju 349 zastupnika jednodomnog parlamenta Riksdaga koji pak bira premijera. Švedska je ustavna monarhija. Posljednja istraživanja javnog mišljenja obećavaju vrlo napetu borbu, s malom prednošću za savez desnog centra premijera Reinfeldta. Reinfeldt (45) preuzeo je vlast 2006. sklapajući savez s još tri umjerene stranke švedske desnice, liberalima, Strankom centra i kršćanskim demokratima - kako bi pobijedili socijaldemokrate. Odlučni međutim da ne prepuste desnici da zadrži vlast, socijaldemokrati Mone Sahlin (53) prihvatili su ne trčati solo dionicu, udružujući se sa strankom ljevice (Bivša komunistička ljevica) te zelenima.

Politologinja Henna Madestam sa sveučilišta u Stockholmu također vidi izbore kao predsjedničke i naglašava da bi to moglo naškoditi Sahlin koja se uporno u anketama nalazi iza Reinfelda, iako joj je stranka prošle godine bila ispred njegove. U istraživanju javnog mišljenja o popularnosti političara objavljenom u lipnju, Sahlin se nalazi tek na devetom mjestu od jedanaest političkih čelnika. Reinfeldt, iako bi ga se teško moglo opisati karizmatičnim, želi nametnuti sliku sigurnog i stabilnog muškarca.

Socijaldemokrati u svojoj kampanji stavljaju naglasak na nezaposlenost mladih u švedskoj, koja je jedna od najviših u Europi, dok desnica obećava nova smanjivanja poreza te ponavlja kako je pomogla Švedskoj da se izvuče iz recesije.