c S
Dnevne novosti

BiH i dalje kasni u ispunjavanju uvjeta za ukidanje EU viza

21.08.2010 07:04 SARAJEVO, 19. kolovoza 2010. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je odobrilo pravilnik kojim se regulira unutarnja organizaciji Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela BiH, čime je ispunjen jedan od posljednjih uvjeta koje je pred vlasti te zemlje postavila Europska unija kako bi do kraja godine donijela odluku o ukidanju viza za građane BiH koji žele putovati u zemlje-članice Schengenskog sporazuma.
Ravnateljstvo za koordinaciju policijskih tijela BiH je struktura čija je uspostava dio sporazuma o reformi policije u toj zemlji postignutog prije tri godine.Tim je sporazumom potvrđen već postojeći visoko decentralizirani ustroj policijskih struktura u BiH odnosno petnaest različitih ministarstava i policijskih agencija uz minimalnu koordinaciju na državnoj razini. Novoustrojeno policijsko ravnateljstvo imat će nešto više od 1.200 zaposlenih i bit će odgovorno za suradnju s Interpolom te za zaštitu važnih građevina i osoba.

Visoki predstavnik mađunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko i voditelj Policijske misije EU u BiH (EUPM) Stefan Feller pozdravili su usvajanje pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji ravnateljstva. Podsjetili su kako je to bio jedan od preostalih uvjeta za liberalizaciju viznog režima.Upozorili su međutim kako i dalje ostaje neriješeno pitanje imenovanja ravnatelja agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, što bi moglo odgoditi odluku Vijeća EU i Europskog parlamenta o liberalizaciji viznog režima za građane BiH.

Rok za imenovanje ravnatelja agencije za borbu protiv korupcije veoma je kratak, s obzirom da će Europska komisija 31. kolovoza zaključiti svoje izvješće o postignutom napretku u BiH kako bi o tome mogao raspravljati Europski parlament i eventualno odlučiti o ukidanju viza za građane BiH.