c S
Dnevne novosti

Kosor s Vandorenom razgovarala o pristupnim pregovorima

21.08.2010 07:06 ZAGREB, 20. kolovoza 2010. Hrvatska premijerka Jadranka Kosor razgovarala je sa šefom delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paulom Vandorenom o stanju pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om, osobito o dva najzahtjevnija preostala pregovaračka poglavlja, poglavlju 8 Tržišno natjecanje i poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava.
Nakon razgovora u Banskim dvorima nisu bile predviđene izjave za medije, a Vandoren je na odlasku novinarima potvrdio da je naglasak razgovora bio na "dva ključna poglavlja koja treba zatvoriti". "Riječ je o privatizaciji i restrukturiranju brodogradilišta, te o reformi pravosuđa, uključujući i borbu protiv korupcije", rekao je Vandoren.

"Vlada ima ambiciju završiti pregovore što je prije moguće, a mi tu ambiciju podržavamo", rekao je Vandoren, naglasivši da je "napravljeno puno teškog posla". "U reformi pravosuđa napravljen je dobar napredak, ali još ima područja na kojima je potrebno postići dodatni napredak. Jasno smo to poručili vladi i ona točno zna što treba činiti", rekao je Vandoren.

Kako je priopćeno iz vlade, razgovaralo se "s optimizmom o daljnjem tijeku pregovora", a Kosor je izvijestila Vandorena o poslovima vezanim za ispunjavanje svih kriterija kako bi Hrvatska za vrijeme mađarskog predsjedanja EU-om mogla potpisati ugovor o pristupanju u Europsku uniju. Vandoren je izrazio "punu potporu Europske komisije i institucija Europske unije u poslu koji je pred hrvatskom vladom i premijerkom", navodi se u vladinu priopćenju.

Kosor je tijekom razgovora kazala da će posebna pažnja biti usmjerena na dva najzahtjevnija poglavlja, 8 i 23. Stoga će i dalje biti glavni naglasak na provedbi reforme pravosuđa, borbi protiv korupcije na svim razinama i restrukturiranju sektora brodogradnje, navodi se u priopćenju. Na sastanku se razgovaralo i o važnosti informiranja građana o budućem članstvu Hrvatske u Europskoj uniji. U tom kontekstu razgovaralo se o komunikacijskoj strategiji vlade koja se odnosi na pružanje informacija o ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

Vandoren je dao punu potporu takvim aktivnostima i kazao da i tu Hrvatska može računati na usku komunikaciju i pomoć Europske komisije, stoji u priopćenju hrvatske vlade. Hrvatska je u pristupnim pregovorima s EU-om otvorila sva 33 poglavlja o kojima se pregovara, a privremeno je zatvorila dvije trećine poglavlja. Hrvatska vlada nada se da bi preostalih 11 poglavlja moglo biti tehnički zatvoreno do ožujka sljedeće godine, kako bi se do kraja mađarskog predsjedanja Unijom u prvoj polovici godine potpisao ugovor o pristupanju.

Belgijsko predsjedništvo u srpnju je priopćilo da će se sljedeća međuvladina konferencija o pristupanju s Hrvatskom održati početkom studenoga. Na toj bi se konferenciji moglo zatvoriti između četiri i šest poglavlja, dok bi se još neka poglavlja zatvorila do kraja godine. Za početak 2011. godine ostala bi dva najteža preostala poglavlja Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje.