c S
Dnevne novosti

Američki general: iračke snage bit će spremne 2011.

23.08.2010 07:03 WASHINGTON, 22. kolovoza 2010.(Hina/Reuters), Visoki američki vojni zapovjednik u Iraku rekao je u nedjelju da će iračke snage sigurnosti biti spremne za povlačenje američkih postrojbi iduće godine, ali i da bi se SAD mogao vratiti u borbene operacije bude li potrebno.
Pentagon planira smanjiti broj vojnika u Iraku na 50.000 1. rujna 2011., dok ih je na vrhuncu sukoba bilo 176.000. Te postrojbe ostat će u Iraku do iduće godine kako bi "savjetovale, obučavale i pomagale" iračkim snagama sigurnosti, rekao je general Raymond Odierno za CNN.

General je istaknuo da je pobuna u Iraku "suzbijena" te da se, unatoč nastavku nasilja, opća sigurnosna situacija u Iraku poboljšava kao i sposobnost iračke države da zaštiti ljude i vlada zemljom. Američke snage mogle bi se, međutim, vratiti u borbene operacije "zakažu li u potpunosti iračke snage sigurnosti" ili ako ih podijele politički sukobi. "No ne vidimo da se to događa", rekao je Odierno.

Upitan hoće li iračke snage biti dovoljne kako bi se američki vojnici mogli povući do kraja 2011., Odierno je odgovorio: "Moja procjena danas je da hoće." Priznao je ipak da bi američke snage u Iraku mogle ostati i dulje od planiranog.