c S
Dnevne novosti

Damask nesklon mirovnim pregovorima Izraela i Palestinaca

23.08.2010 07:03 DAMASK, 22. kolovoza 2010.(Hina/AFP), Sirijski mediji u nedjelju su kritizirali najavu skorog nastavaka izravnih pregovora Izraela i Palestinaca jer ih drži beskorisnim.
"Ako Izrael nije spreman primijeniti međunarodne rezolucije i ne priznaje Palestincima niti jedno njihovo pravo, te nastavlja naseljavanja i embargo, zašto onda nastavlja pregovore koji će završiti neuspjehom ili gorim sporazumom od onoga u Oslu?", pita se vladin dnevni list Teshrine. Tim pitanjem aludira na tajne i izravne pregovore u Oslu koji su 3. rujna 1993. završili međusobnim priznanjem Izraela i PLO-a te potpisivanjem Deklaracije o načelima palestinske petogodišnje prijelazne autonomije, potpisane u Washingtonu.

"Ako američka administracija ne namjerava izvršiti stvarne pritiske na Izrael i ako Bliskoistočni kvartet za to nije sposoban, pregovori nemaju nikakvog smisla", piše list. Dnevni list al-Vatan, blizak vladi piše da je palestinski predsjednik Mahmud Abas "napustio palestinski narod kako bi zadovoljio Washington koji traži političku dobit nakon neuspjeha u Iraku".

Izravni mirovni pregovori Izraelaca i Palestinaca nastavit će se 2. rujna u Washingtonu u nazočnosti egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i jordanskog kralja Abdulaha II. i mogli bi završiti za godinu dana, rekla je u petak američka državna tajnica Hillary Clinton. Istovremeno je Bliskoistočni kvartet (SAD, Rusija, EU i UN) pozvao Izrael i Palestince da nastave pregovore obustavljene već 20 mjeseci.