c S
Dnevne novosti

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih sustava

24.08.2010 07:21 ZAGREB, 23. kolovoza 2010. Hrvatsko žrtvoslovno društvo obilježava Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih sustava prošlog stoljeća svetom misom u zagrebačkoj crkvi Sveta Mati Slobode, javnom tribinom u Dubrovniku i sudjelovanjem u odavanju počasti žrtvama poratnog komunističkog zločina u Župi Macinec u Međimurju.
Žrtvoslovno društvo priopćilo je da će misa u Svetoj Mati Slobode danas u 19 sati biti služena za sve poginule i stradale žrtve totalitarnih sustava u 20. stoljeću te u spomen na pokojnog don Petra Šimića koji je svojim životnim djelom pridonio sjećanju na žrtve.

U Dubrovniku će u 19 sati u dvorani Sveta Klara biti održana javna tribina uz sudjelovanje predsjednika Hrvatskog žrtvoslovnog društva prof. Zvonimira Šeparovića.Društvo će dan sjećanja obilježiti i i sudjelovanjem u odavanju počasti žrtvama poratnog komunističkog zločina u Župi Macinec u Međimurju, gdje će u 17 sati svetu misu predvoditi varaždinski biskup Josip Mrzljak, a u 18 sati slijedi odlazak do grobnice kod nasipa Sep te polaganje posmrtnih ostataka žrtava iskopanih u lipnju 2009.

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih sustava 20. stoljeća proglašen je Deklaracijom Europskog parlamenta 23. kolovoza 2008. godine.