c S
Dnevne novosti

Biden: povlačenje iz Iraka nije kraj američkog angažmana

24.08.2010 07:22 WASHINGTON, 23. kolovoza 2010. Washington će i nakon potpunog povlačenja iz Iraka ostati dugoročno angažiran u Iraku, rekao je američki potpredsjednik Joe Biden.
"Povlačenje naših postrojbi ne znači kraj angažmana u Iraku", rekao je Biden na skupu američkih veterana u Indianapolisu. "Zapravo, istina je upravo suprotna." Posljednja američka borbena brigada napustila je Irak prošli tjedan, no 50.000 vojnika ostat će i poslije 1. rujna radi potpore i obuke iračkih snaga. Oni će iz Iraka biti povučeni do kraja 2011.

Biden je rekao da će čak i tada "vojska američkih građana" ostati u sklopu dugoročnog odnosa kako bi se pomoglo razvoju demokracije u Iraku. Izrazio je također nadu da će Iračani napokon sastaviti vladu nakon izbora održanih u ožujku. "Osobno sam jasno kazao vodećim političarima da je vrijeme da pokažu hrabrost kao i njihovi građani i dovrše taj proces", rekao je.

"To je teško. Nikada prije nisu imali takvu vladu." "Apsolutno sam uvjeren da će Irak oformiti vladu nacionalnog jedinstva koja će moći voditi tu zemlju", rekao je.