c S
Dnevne novosti

Poslodavci: rebalans je nastavak dosadašnje ekonomske politike

25.08.2010 07:27 ZAGREB, 24. kolovoza 2010. Rebalans proračuna donosi nastavak dosadašnje ekonomske politike, a država će se i dalje morati zaduživati za financiranje tekućih izdataka, ocijenili su čelnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) nakon sastanka s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor koja im je predstavila Vladin prijedlog rebalansa proračuna.
Uz konstataciju da HUP nije sudjelovao u izradi rebalansa i da ga je danas primio na znanje, član Izvršnog odbora HUP-a Ivica Mudrinić ocijenio je da rebalansom "nije došlo do promjene ekonomske politike" te da je riječ o produžetku dosadašnjeg stanja, odnosno djelomičnom uravnoteženju proračuna povećanjem trošarina.

"Vlada je nešto uštedjela u svojim troškovima, međutim i dalje se zadužujemo da bismo financirali tekuće poslovanje države" rekao je Mudrinić u izjavi novinarima nakon sastanka održanog u Banskim dvorima. Kaže da je to očekivano s obzirom da je prostor za manevar sužen jer su proteklih godina propuštene sve prilike da se provedu reforme i smanji potrošnja.

"U ovom trenutku to je tehnički ispravno, ali ne signalizira nikakav zaokret. Nadamo se da će se Vlada ozbiljno pozabaviti podizanjem investicija kako bismo dinamizirali gospodarstvo i stvorili barem početak rasta i oporavak gospodarstva", kaže Mudrinić. Upitan kako komentira povećanje trošarina, rekao je kako je svako oporezivanje nedvojbeno opterećenje, ali da je dobro što se vjerojatno neće povećati trošarine na dizel koji je ključno gorivo za gospodarstvo.

Predsjednik HUP-a Damir Kuštrak kaže da je sreća što nije došlo do povećanja poreza, barem ne drastičnog. Dodaje kako se danas najviše razgovaralo o potrebi da Vlada podrži privatne investicije. Privatne investicije su jedine koje, uz razumnu javnu potrošnju, mogu izvući zemlju iz krize, smatra Kuštrak. Hrvatska bi Vlada na sjednici trebala utvrditi prijedlog rebalansa proračuna za ovu godinu i uputiti ga Hrvatskom saboru.