c S
Dnevne novosti

Janukovič: pristup Europskoj uniji i dalje prioritet za Ukrajinu

25.08.2010 07:26 KIJEV, 24. kolovoza 2010. Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič rekao je na godišnjicu proglašenja neovisnosti, da je pristupanje Europskoj uniji i dalje prioritet za Ukrajinu unatoč snažnom približavanju te zemlje Rusiji.
"Europska integracija ostaje prioritet naše vanjske politike", rekao je Janukovič na središnjem trgu u Kijevu pred oko 2.000 okupljenih u govoru održanom povodom 19. godišnjice proglašenja neovisnosti.

Kada je u veljači naslijedio prozapadnog prethodnika Viktora Juščenka, koji je odnose s Moskvom izuzetno ohladio, Janukovič je počeo spektakularno približavanje Rusiji što je oporba nazvala "veleizdajom". Rusko vodstvo je čestitalo Ukrajini njezin nacionalni praznik. Premijer Vladimir Putin poručio je da Ukrajina slavi svoju neovisnost "u ozračju političke stabilnosti i gospodarskog rasta", što analitičari tumače aluzijom na stalne sukobe prozapadnih ukrajinskih političara.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev podsjetio je da dvije zemlje imaju stoljetne dobrosusjedske odnose i na tome će "uspješno graditi strateško partnerstvo". Janukovič je u govoru istaknuo da "ujedinjena Europa treba gospodarski snažnu i demokratsku Ukrajinu koja, zajedno s Rusijom pridonosi jačanju sigurnosti u središnjoj i istočnoj Europi, ali i na čitavu euroazijskom prostoru".

Janukovič, kojega optužuju za gušenje medijskih sloboda, u govoru se dotaknuo i tog pitanja i odbacio sve optužbe. "Kao jamac ustava, učinit ću sve da spriječim najmanji pritisak na medije", rekao je Janukovič.