c S
Dnevne novosti

Mesić se u Kirgistanu sastao s najvišim dužnosnicima

27.08.2010 07:27 ZAGREB, 26. kolovoza 2010. U nastavku savjetničke misije u Kirgistanu kamo je otputovao na poziv Programa za razvoj UN-a bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić drugi se put sastao s kirgistanskom predsjednicom Rosom Otumbajevom, priopćio je ured bivšeg predsjednika.
Posebna pozornost u razgovoru posvećena je stanju na jugu zemlje gdje je u više navrata došlo do nasilja i nereda između većinskih Kirgiza i manjinskih Uzbeka kao i ulozi medija u stvaranju pozitivne atmosfere uoči skorih parlamentarnih izbora.

Prethodno se bivši hrvatski predsjednik susreo sa zamjenicom mnistra vanjskih poslova Dinarom Kemerovom i prvim potpredsjednikom vlade Amangeldiem Muralievom. U svim dosadašnjim razgovorima Mesić posebno inzistira na potrebi individualiziranja krivnje kako bi se izbjeglo i spriječilo kolektivno optuživanje naroda te na što bržoj obnovi domova i javnih objekata spaljenih ili uništenih u vrijeme nereda na jugu Kirgistana. Pritom se poziva i na iskustva Hrvatske iz Domovinskog rata odnosno razdoblja nakon njegova završetka.

Bivši predsjednik Mesić susreo se u Biškeku na njezin zahtjev i s veleposlanicom SAD-a Tatianom Gfoeller. Za vrijeme gotovo dvosatna ručka razmijenili su mišljenja o razvoju zbivanju u Kirgistanu i američka je veleposlanica pozdravila spremnost bivšeg hrvatskog predsjednika da svojim znanjem i iskustvom pomogne u prevladavanju problema s kojima se suočila ta srednjoazijska zemlja.