c S
Dnevne novosti

UN pozvao devet zemalja da ratificiraju CTBT

27.08.2010 07:26 BEČ, 26. kolovoza 2010. Ujedinjeni narodi pozvali su devet zemalja, među kojima i Sjedinjene Države, da ratificiraju Sporazum o potpunoj zabrani nuklearnih pokusa (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty - CTBT) kako bi on mogao stupiti na snagu, nekoliko dana uoči Međunarodnog dana protiv nuklearnih pokusa 29. kolovoza.
"Vrijeme je da devet zemalja, čija će ratifikacija omogućiti stupanje na snagu Sporazuma o potpunoj zabrani nuklearnih pokusa, pokaže političku volju i usvoje ga", rekao je voditelj pripremnog odbora Organizacije sporazuma o zabrani nuklearnih pokusa (CTBTO) Tibor Toth.

Sporazum je sklopljen 1996. Potpisale su ga 182 zemlje, uključivo pet najvećih nuklearnih sila, a ratificiralo njih 153. Od devet zemalja čija je ratifikacija ključna, Sjeverna Koreja, Indija i Pakistan još nisu potpisale sporazum, a sve tri su od 1996. izvodile nuklearne pokuse. Preostalih šest zemalja, Kina, Egipat, SAD, Indonezija, Iran i Izrael, sporazum je potpisalo, ali ne i ratificiralo.

Američki predsjednik Barack Obama rekao je da je Washington spreman ratificirati sporazum. No želi da se Senat prvo pozabavi Sporazumom o smanjenju strateškog naoružanja (START).