c S
Dnevne novosti

Potpora članstvu u EU-u najniža u zadnjih devet godina

27.08.2010 07:27 BRUXELLES, 26. kolovoza 2010. Javna potpora članstvu u Europskoj uniji u 27 država članica pala je na najnižu razinu u zadnjih devet godina, pokazalo je novo ispitivanje javnog mnijenja.
Godišnje ispitivanje Eurobarometra provedeno je u svibnju, na vrhuncu krize u EU. Po ispitivanju, potpora članstvu u EU-u pala je za četiri postotna boda i iznosi 49 posto.

Ispitivanje je obuhvatilo tisuću ljudi u svakoj državi članici. Na pitanje je li članstvo u EU-u dobro ili loše za njihovu zemlju, 18 posto je odgovorilo da je loše, prema 15 posto prošle godine. U Njemačkoj, potpora EU-u pala je za deset postotnih bodova na 50 posto. Mnogi Nijemci protive se planu spašavanja članica eurozone u krizi.

U Grčkoj, potpora EU-u pala je za 17 posto na 44 posto. Povjerenje u institucije EU-a smanjilo se na 42 posto s 48 posto, ali je i dalje veće od povjerenja u nacionalne parlamente, koje iznosi 31 posto.

Glede gospodarske situacije, postotak onih koji smatraju da najgore tek dolazi povećao se jedan posto na 55 posto, dok 37 posto ispitanika misli da je kriza dosegla vrhunac.