c S
Dnevne novosti

Slovenska oporba pokušala osporiti zakon o stabilnosti eura

28.08.2010 07:01 LJUBLJANA, 26. kolovoza 2010. Slovenski parlament odbacio je pokušaj oporbe da preko ustavnog suda ospori već prihvaćeni zakon o stabilnosti eura, a ministar financija Franci Križanič izjavio je da bi u suprotnom Slovenija trpjela teške posljedice.
"Euro je pokazao svoju vitalnu snagu unatoč nekim njegovim specifičnostima. Suspenzijom zakona o stabilnosti eura moglo bi doći do nepopravljivih posljedica i štete za položaj i ugleda Slovenije u euro-zoni", rekao je Križanič na sastanku parlamentarnog odbora za monetarni i financijski sustav koji je održan na zahtjev oporbe.

Većinom glasova odbor je odbacio zahtjev oporbe da se primjena zakona o stabilizaciji eura odgodi.Oporbene su stranke predlagale da se suspendira već prihvaćeni zakon kojim se Slovenija obvezala na svoj prilog u europskom paketu za stabilizaciju eura, čija je ukupna visina 440 milijardi eura. Prema prijedlogu oporbe, ustavni bi sud počeo analizu njegove ustavnosti i međuvremenu spriječio njegovo stupanje na snagu.

Za razliku od inicijatora iz oporbe, koji su tvrdili da Slovenija ne bi trpjela štetnih posljedica jer je Slovačka na primjer odbila sudjelovati u paketu pomoći Grčkoj, ministar financija Križanič naglasio je da je čak i Slovačka prihvatila sudjelovanje u projektu stabilizacije zajedničke europske valute jer je svjesna da je to za njeno dobro."Fond za stabilizaciju eura ne spašava samo druge nego i nas", naglasio je Križanič.