c S
Dnevne novosti

Hrvatsko gospodarstvo nastavlja se širiti u Srbiji

28.08.2010 07:02 SUBOTICA, 26. kolovoza 2010. Hrvatsko gospodarstvo želi se i dalje širiti u Srbiji, a u gospodarsku suradnju dviju država želi uključiti i poduzetnike hrvatske manjine u Vojvodini, poručili su na Međunarodnome i regionalnom sajmu gospodarstva u Subotici predstavnici Hrvatske gospodarske komore (HGK).
"Nama je puno lakše poslovati na tržištu Srbije jer smo nekada bili ista država - poznajemo jezik, običaje, kulturu. Mnogo je teže ući na tržište Austrije ili Njemačke", izjavio je ravnatelj predstavništva HGK u Beogradu Goran Masnec predstavljajući dosad najveći štand komore na subotičkim sajmovima.

U središtu subotičke Dvorane športova na oko 100 četvornih metara štand HGK predstavlja četiri hrvatske regije te 30 najjačih hrvatskih tvrtaka i oko 200 njihovih robnih marki.Dolazak i sudjelovanje hrvatskih predstavnika na subotičkom sajmu poruka je da Hrvatska želi pojačati svoju prisutnost na tom tržištu u gospodarskom i turističkom smislu.

Masnec je opovrgnuo kritike da srbijanske tvrtke ne mogu ući na hrvatsko tržište, ističući kako one ponajprije imaju problem s ekonomskom snagom jer svoja predstavništva, na primjer, nemaju ni u Sloveniji."Problem je u stvari to što je tranzicija u Srbiji počela puno kasnije. U Srbiji postoji određeni manjak kapitala. Na primjer, u Srbiji postoji 210 hrvatskih tvrtaka - kćeri, a u Hrvatskoj samo 17 srbijanskih tvrtaka ima predstavništvo. Tvrtku nije dovoljno samo otvoriti, nego se ona mora i financirati", naveo je Masnec.

Direktor HGK u Srbiji rekao je kako je sudjelovanje na subotičkom sajmu i poruka da želimo suradnju s hrvatskom manjinom u Vojvodini.Želimo ih uključiti u svoje projekte, ali to najviše ovisi o njima i njihovoj poduzetnosti, rekao je Masnec.

Predsjednik izvršnog odbora Hrvatskoga nacionalnog vijeća Darko Sarić Lukendić rekao je s tim u vezi da je sudjelovanje HGK ohrabrujuće za hrvatske poduzetnike u Vojvodini te je najavio uspostavu konkretne suradnje."Jedan od preduvjeta našeg opstanka je ekonomsko jačanje zajednice i zato će uključivanje naših poduzetnika u gospodarsku suradnju Srbije i Hrvatske biti važna zadaća", rekao je Sarić Lukendić.

S tim u vezi, prije otvorenja sajma u sjedištu glavnog konzulata RH u Subotici održan je sastanak poduzetnika hrvatske manjine i predstavnika HGK.Četvrti međunarodni i regionalni sajam gospodarstva otvorio je predsjednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić, koji je poslije otvorenja posjetio i štand HGK.Sudjelovanje na sajmu zajedno su organizirali Sektor za trgovinu i Sektor za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK i ŽK Virovitice te Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Na sajmu su predstavljeni specifični proizvodi 30-ak izlagača iz Hrvatske, među kojima 18 s područja Dalmacije, Istre, Slavonije i Baranje te srednje Hrvatske, a izložena su vina, maslinova ulja, riblje konzerve, sir, kulen, likeri i ostala alkoholna pića.