c S
Dnevne novosti

Westerwelle: BiH mora biti učinkovita federalna država

28.08.2010 07:04 SARAJEVO, 27. kolovoza 2010. Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle iskazao je snažnu potporu približavanju Bosne i Hercegovine Europskoj uniji no pri tom je istaknuo kako su ustavne promjene u BiH nužnost ukoliko se želi ostvariti taj cilj. 
"Europsko pravo sasvim je jasno. Mi očekujemo da će se BiH time rukovoditi jer će to biti jedan od kriterija kojim će se procjenjivati njen napredak", kazao je Westerwelle na konferenciji za novinstvo što ju je održao nakon susreta s ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem.

Njemački šef diplomacije je istaknuo kako se na ustavnim promjenama u BiH mora početi raditi odmah nakon listopadskih izbora te kako očekuje da će sve snage unutar BiH na tome raditi odlučno i odgovorno. Pojašnjavajući što se od BiH zapravo očekuje na planu ustavnih promjena, Westerwelle je kazao kako je prije svega riječ o uspostavi učinkovitije države.

"Federalizam mora biti funkcionalan i to je primjer kojega imamo u Njemačkoj", kazao je Westerwelle. Dodao je kako je jasno da politički sustav u BiH mora biti takav da svakom pojedincu omogući ostvarivanje njegovih prava a istodobno se mora osigurati da neće biti blokada koje će priječiti funkcioniranje države. "Pitanje je kako ograničiti pokušaje etničkih skupina da blokiraju donošenje odluka na državnoj razini", izjavio je Westerwelle očevidno aludirajući na mehanizam tzv. entitetskog glasovanja u Parlamentu BiH koji je u proteklim godinama uglavnom služio da Republika Srpska blokira brojne pokušaje donošenja zakona kojim bi se ojačala tijela vlasti na državnoj razini.

Westerwelle je također istaknuo kako BiH ima budućnost u EU samo kao jedinstvena država te je iskazao punu potporu svoje vlade očuvanju njezina integriteta u teritorijalnog suvereniteta. Westerwelle je tijekom boravka u Sarajevu održao odvojene susrete s članovima Predsjedništva BiH, visokim predstavnikom Valentinom Inzkom te liderima važnijih političkih stranaka. Iako je bio pozvan, predsjednik Vlade RS Milorad Dodik nije se pojavio u Sarajevu kako bi se sastao s njemačkim ministrom vanjskih poslova.

Westerwelle je nakon boravka u Sarajevu otputovao na Kosovo što je posljednja postaja njegove regionalne mini-turneje.