c S
Dnevne novosti

Ministarstvo turizma sufinancira projekt boravka stranih policajaca u RH

30.08.2010 07:32 NOVI VINODOLSKI, 29. kolovoza 2010. Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i ministar turizma Damir Bajs potpisali su u Novom Vinodolskom ugovor o sufinanciranju projekta međunarodne policijske suradnje policije u odori, odnosno boravka policajaca iz europskih zemalja u turističkim središtima hrvatskog Jadrana.
Ministarstvo turizma će tako pomoći u financiranju s 200.000 kuna. Ovaj projekt se provodi od 2006., a ove godine je na hrvatskoj obali boravilo 60 policajaca iz sedam zemalja te Generalnog tajništva Interpola. Oni posao obavljaju u svojim odorama i bez naoružanja, u zajedničkim ophodnjama s hrvatskim kontakt-policajcima.

Ministar Karamarko je izrazio zadovoljstvo podatkom o smanjenju broja kažnjivih djela počinjenih na štetu stranih državljana u Hrvatskoj ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle. Tako je ove godine počinjeno 169 kažnjivih djela čije su žrtve bili strani državljani, a to je 20 posto manje nego 2009. Karamarko je ocijenio da na ovaj način projekt međunarodne policijske suradnje pokazuje rezultate. Naglasio je i značenje suradnje slovačkih policajaca koji borave u Hrvatskoj pri hvatanju skupine slovačkih kriminalaca.

Provedbom ovog projekta pokazujemo da smo već sad u Europskoj uniji, ocijenio je hrvatski ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. Ministar turizma Damir Bajs istaknuo je da je sigurnost pri boravku u našoj zemlji jedan od osnovnih razloga dolaska stranih turista. Po anketama to je treći razlog po važnosti, istaknuo je. Dojam sigurnosti, kazao je, pojačava se pri susretu s policajcima iz vlastitih zemalja u odorama. Ministar Bajs je, govoreći o turističkoj sezoni na izmaku, kazao da je izuzetno kvalitetan srpanj "izvukao" sezonu do pozitivnog rezultata. Istra i Kvarner se polako oporavljaju a u Dalmacije je ponegdje ostvaren i dvoznamenkasti porast turističkog prometa, naveo je.

Njemačko emitivno turističko tržište se također polako oporavlja pa se očekuje da će se do kraja godine doseći prošlogodišnji broj njemačkih turista, ali je talijanskih turista još uvijek manje nego 2009. godine, rekao je Bajs govoreći o ta dva za hrvatski turizam značajna tržišta.