c S
Dnevne novosti

Swoboda odlikovan za potporu Hrvatskoj

31.08.2010 07:18 ZAGREB, 30. kolovoza 2010. Hrvatski predsjednik Ivo Josipović uručio je u Zagrebu odlikovanje Red kneza Branimira s ogrlicom izvjestitelju za Republiku Hrvatsku u Europskom parlamentu Hannesu Swobodi za njegov izniman doprinos međunarodnom priznanju RH i nesebičnoj podršci na putu RH prema Europskoj uniji.
"Čast mi je uručiti Vam ovaj orden jer sam uvjeren da ga dajem u ruke rijetko osvjedočenom prijatelju Republike Hrvatske", kazao je predsjednik Josipović na svečanosti uručenja.

"Kao aktivnom političaru, europskom parlamentarcu i posebice izvjestitelju za Republiku Hrvatsku pri Europskom parlamentu, već godinama je Hrvatska u vašem fokusu. Vaši su savjeti značajno pridonosili da se reforme koje su bile u tijeku pravilno usmjeruju. Vaša tumačenja i zalaganja u Europskom parlamentu za hrvatsku stvar temeljili su se uvijek na Vašim objektivnim procjenama našeg procesa pridruživanja i reformi koje smo prolazili", dodao je.

"Želim Vas uvjeriti da je Hrvatska, koja je, vjerujem, neposredno pred ostvarenjem svojeg cilja da postane 28. država članica Europske unije, danas u potpunosti sazdana na europskim vrijednostima (...)", istaknuo je predsjednik Josipović.

Zahvaljujući na odličju, Swoboda je obećao da će taj rad nastaviti i ubuduće. "Moj rad vezano uz Hrvatsku bio je prije svega potvrda hrvatskih težnji za priključenje Europskoj uniji jer Hrvatska ima pravo postati njezinom članicom, ali je isto tako moja zadaća bila i upućivati na kritične točke, na prepreke na hrvatskom putu i sa zadovoljstvom mogu konstatirati da je Hrvatska proteklih godina na tom putu ostvarila velik napredak", kazao je. Upozorio je ipak da i dalje postoje određeni problemi, na čijem rješavanju rade i hrvatski dužnosnici i Europska unija.

"Savršeno mi je jasno da ste Vi kao predsjednik, ali isto tako i drugi hrvatski dužnosnici usredotočeni upravo na ta pitanja", kazao je austrijski socijaldemokrat. "S druge strane, i mi sa strane Europske unije radimo na tome da postojeće prepreke uklonimo kako bismo što je moguće prije okončali pristupne pregovore i započeli postupak ratifikacije Ugovora o pristupanju kako bi Hrvatska mogla postati 28. država članica Europske unije", dodao je.

Red kneza Branimira s ogrlicom dodjeljuje se dužnosnicima i djelatnicima u tijelima državne vlasti, čelnicima diplomatsko-konzularnih predstavništava i predstavništava međunarodnih organizacija akreditiranih u RH za osobite zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda RH i njezina odnosa s drugim državama.

Red je ustanovljen 10. ožujka 1995. i zauzima šesto mjesto u važnosnom slijedu hrvatskih odlikovanja.

Hannes Swoboda zastupnik je u Europskom parlamentu od 1996. Potpredsjednik je skupine socijalista i demokrata u Europskom parlamentu (S&D).