c S
Dnevne novosti

MUP do kraja 2011. dobiva 29 novih brodova za nadzor granice

01.09.2010 07:23 ZAGREB, 31. kolovoza 2010. Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko potpisao je ugovor o izgradnji 29 policijskih brodova, vrijedan 104 milijuna kuna, sa Zajednicom ponuditelja hrvatskih brodara u kojoj je šest domaćih tvrtki.
Brodovi će se koristiti za ispunjavanje obveza iz Schengenskog akcijskog plana, a biti će isporučena do kraja sljedeće godine. "Ovim ugovorom dokazali smo da je mala brodogradnja u Hrvatskoj još uvijek živa te da ugovore možemo realizirati u predviđenim rokovima", kazao je predstavnik Zajednice ponuditelja Mladen Žanetić, direktor brodogradilišta Montmontaža - Greben iz Vela Luke.

Zadovoljstvo sklapanjem ugovora iskazao je i ministar Karamarko jer će, kako je rekao, novac iz državnog proračuna u konačnici biti vraćen onima koji u Hrvatskoj plaćaju porez. Podsjetio je da je ugovor s konzorcijem hrvatskih tvrtki MUP sklopio i za izradu novih policijskih odora.

"Granice Europske unije želimo učiniti što sigurnijima, a u tome ćemo uspjeti zahvaljujući ovim brodovima", ustvrdio je Karamarko. No, na novinarsko pitanje zašto novac za izgradnju brodova nije izvučen iz europskih fondova ministar je rekao da to ovoga puta nisu uspjeli, ali da će na taj način pokušati financirati nove projekte.

Ministar nije želio komentirati ništa o istrazi u Hypo banci, ističući da je to "uskočki predmet" u kojem je istraga tajna. Kazao je tek da je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić u vezi afere Hypo nedavno bio u Austriji, gdje je ostvario dobru suradnju s kolegama.